Укрепват Капалъ чаршия срещу земетресение

Започна структурно укрепване на Капалъ чаршия срещу риск от евентуално мощно земетресение. Предвидено е да приключи в рамките на 18 месеца, заяви президентът на административния орган на Капалъ чаршия Фатих Куртулмуш.

Според него в случай на земетресение хората ще могат да се евакуират от Капалъ чаршия през 21-те му врати.

„След 18 месеца армировката на конструкцията ще бъде завършена. Търговците са опитни хора. Най-важното е да не изпадат в паника по време на земетресението“, добави той.

Куртулмуш също даде информация за предишните работи, извършени на покрива, като каза: „През 2005 г. изцяло подновихме покривната конструкция и за нея са използвани около 800 000 керемиди“.

Капалъ чаршия е един от най-големите и най-старите покрити пазари в света - на цели 559 години. Тя има 61 покрити улици и около 2500 магазина на обща площ от 42 000 квадратни метра, а всеки ден се посещава от около 150 000 посетители.

За първи път в нейната история Капалъ чаршия бе затворена от 24 март до 1 юни 2020 като част от мерките за ограничаване на коронавируса. От тогава до днес е отворена и приема отново хиляди туристи, но при строги мерки за сигурност и спазване на социална дистанция. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?