4020

Украйна внезапно се оттеглила от сделката: На крачка от споразумение за безопасно търговско корабоплаване в Черно море

Русия и Украйна са преговаряли два месеца с Турция по сделка за осигуряване на безопасно корабоплаване в Черно море и са били постигнали споразумение по текст, който е трябвало да бъде обявен от Анкара, но Украйна внезапно се е оттеглила.

Това предаде Ройтерс, като се позова на четири източника, запознати с преговорите. Агенция Ройтерс също така е получила достъп до копие на текста на споразумението, което така и не е било обявено.

Преговорите са били водени с посредничеството на Турция, която е била насърчена от Организацията на обединените нации, твърдят източниците, пожелали анонимност заради деликатността на темата.

Споразумението е било постигнато през март и е имало за цел да осигури безопасността на търговското корабоплаване в Черно море. Макар че Украйна не е искала да го подпише официално, Киев е бил дал съгласие турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обяви сделката на 30 март - ден преди ключовите местни избори, казват източниците.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката се провали", заяви един от източниците, цитиран от Ройтерс. Още трима души подкрепиха тази версия на събитията. Русия, Украйна и Турция отказаха коментар, посочва новинарската агенция.

Остава неясно защо Украйна се е оттеглила от споразумението. Източниците на Ройтерс са казаха, че не знаят какво е предизвикало това решение на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да бъде в състояние да защитава коридора за корабоплаване в Черно море, припомня агенцията.

Преговорите по сделката, за които не бе съобщено по-рано, хвърлят малко светлина върху тихата дипломация, която тече при закрити врати между двете враждуващи страни, отбелязва Ройтерс.

Помолен да коментира информацията за споразумението за търговското корабоплаване, говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Ние все още се надяваме, че свободата на корабоплаване в Черно море ще възтържествува".

Турция и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитват от месеци да договорят по-свободно търговско корабоплаване в Черно море, където някои райони са се превърнали във военни зони след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Черно море е ключов маршрут за износа на пшеница, торове и петрол на световните пазари, както за Русия, така и за Украйна, напомня агенцията.

Ройтерс се е запознал с копие на текста на споразумението. В него се казва, че като част от посредническите си усилия Турция е постигнала споразумения с Украйна и Русия за осигуряване на свободно и безопасно корабоплаване на търговски плавателни съдове в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите. Съгласно споразумението, което е трябвало да бъде обявено на 30 март, Москва и Киев предлагат гаранции за сигурността на търговските кораби, като се ангажират да не ги нападат, превземат или претърсват, когато корабите плават без товар или превозват невоенна продукция.

Съгласно проекта за споразумение тези гаранции не обхващат военни кораби и граждански плавателни съдове, които превозват военна продукция (с изключение на военни товари, договорени между страните в рамките на международни мисии).

Турция и ООН посредничиха за постигането на споразумение през юли 2022 г., което позволи износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. Русия се оттегли от това споразумение през юли 2023 г., като се оплака, че пред износа на нейни храни и торове се поставят сериозни препятствия, припомня Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Мястото на върлите хищни капиталисти е в резерват за хищници!!!!!!

Мястото на върлите хищни капиталисти е в резерват за хищници!!!!!!

18.04.2024 | 16:00

Най-големите мръсници са наглосаксите - те забраниха на зеленски да води преговори за мир още в началото на военната операция, а сега са му подшушнали да не си прави никакви опити за каквито и да е мирни споразумения. Наглосаксите са гладни хлебарки, научени да обират със сила и хитрост другите народи и да се отнасят с тях като с роби!!! А сега били завладяли нашата образователна система с единствената цел да манипулират младите и да ни вкарат в същия филм, в който вкараха украйна!!!!!!

Отговори
0 0
Ной

Ной

16.04.2024 | 18:54

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст!] Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Отговори
0 0
Зеления мръсник унищожи Украйна

Зеления мръсник унищожи Украйна

16.04.2024 | 13:14

Сега унищожава корабоплаването в Черно море

Отговори
5 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?