49

Украйна вика турския посланик заради руския кораб с 7 хил. тона зърно

Министерството на външните работи на Украйна извика турския посланик, след като на руски кораб, натоварен с предполагаемо откраднато украинско зърно, беше разрешено да напусне Турция в сряда вечерта.

Украинското външно министерство каза в изявление, че руският кораб "Жибек Жоли" се е опитвал да транспортира откраднато зърно от окупирания от Русия Бердянск.

„Благодарение на бързата намеса на съответните органи на Украйна този кораб не успя да разтовари откраднатото зърно и беше задържан“, обявиха от украинското външно министерство. 

Украйна "апелира към турската страна да проучи ситуацията и да предостави изчерпателни отговори" за освобождаването на кораба.

„Съжаляваме, че на руския кораб Жибек Жоли, който беше пълен с откраднато украинско зърно, беше позволено да напусне пристанището Карасу въпреки доказателствата за престъпление, представени на турските власти“, написа в Туитър говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Турските власти задържаха руския кораб във вторник, след като Украйна ги информира, че корабът превозва 7000 тона зърно, незаконно изпратено от окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск.

Руското външно министерство в сряда отхвърли слуховете за задържането на кораба от властите като фалшива информация. В него се казва, че кораба пренасящ 7146 тона зърно е „претърпял стандартни процедури“.

Уебсайтът marinetraffic.com показа Жибек Жоли да се движи до 20 километра от черноморското пристанище Карасу, преди да изчезне от записите.

Турското външно министерство по-рано заяви, че е разследвало публичните твърдения на Украйна, че откраднатото от Русия зърно е стигнало до Турция и е решило, че няма проблем.

„Ние сме против украинското зърно или други стоки да бъдат взети от Русия... и няма да позволим тези стоки да дойдат при нас“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу пред репортери на 23 юни.

Апликацията за проследяване на корабоплаването Refinitiv показа, че дестинацията на кораба е руското пристанище Кавказ. Очаква се той да пристигане тамднес. 

Според украинското правителство Русия е откраднала повече от 600 000 тона зърно, за да го продаде на международните пазари.

По-рано този месец руските сили засилиха зърнената атака, като удариха силози в района на Одеса, съдържащи близо 40 тона зърно, според украински официални лица.

Украйна е един от най-големите глобални доставчици на пшеница, но доставките са спрени от инвазията на Русия, причинявайки глобален недостиг на храна. ООН призова двете страни, както и морската съседка Турция, да се съгласят на коридор.

Турция играе ключова роля в дискусиите между ООН, Русия и Украйна за потенциален черноморски коридор за износ на зърно от Украйна.

Снимка: Корабът Михаил Ненашев под руски флаг в Босфора, на път за Средиземно море (Ройтерс) 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Сигурна

Сигурна

08.07.2022 | 13:06

Едно време мръсните фашисти крадяха земя, коне, ножиците на баба ми...сега пак крадат - земята и реколтата на Украинския народ! За всичко ще си платите скоро, г@дове проклети! Иде Денят на Страшния съд!

Отговори
4 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?