1553

Украйна вече стреля яко, Зеленски готов с мирен план

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници.

"За около месец се подобри и продължава да се подобрява, поне що се отнася до 155-милиметровите артилерийски снаряди", казва украински сержант с позивна "Лунтик". боеприпасите в неговото подразделение са били строго нормирани на ниво "шест снаряда на оръдие на ден", след което днес ограничението е увеличено до "до 40 на ден", уточнява военният.

А в най-горещите райони, като Харковска област, изобщо няма ограничения, добавя сержантът. Според източник на АФП от Генералния щаб разликата в броя на украинските и руските снаряди е намаляла значително в полза на Киев благодарение на пристигането на нови западни доставки.

Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско село на южните постъпи към град Северск, който е една от крепостите на украинците в Донбас. Руснаците се опитват да притиснат защитниците и от изток. Десетина километра на юг от Росдоливка е град Часов Яр. Украинското командване обяви снощи, че руските войски са били изтласкани от източните покрайнини на града.

Още по на юг, фронтовите градове Донецк и Ню Йорк (Украйна) са били подложени на интензивни бомбардировки. Четирима жители загинаха днес при попадение на руски снаряд във входа на 5-етежна сграда.

Руски ракетен удар порази и девететажна жилищна сграда в град Днепър, в Централна Украйна, като взе най-малко една жертва, а шестима души са ранени, предаде Ройтерс, като се позова на украински представители. Украинският вътрешен министър Игор Клименко предупреди, че броят на жертвите най-вероятно ще нараства, тъй като мнозина са останали под развалини от поразената сграда, чиито горни четири етажа са разрушени, предаде БТА.

На снимка, публикувана от началника на Днепропетровската областна военна администрация Сергий Лисак в приложението "Телеграм", и на други кадри, разпространени в социални платформи, се вижда сериозно повредена сграда, като стълб дим излиза от зейнала дупка през горните ѝ четири етажа, отбелязва агенцията.

Сред ранените има дете на седем месеца, информира Лисак. Трима души са в тежко състояние.

Днепър, който преди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 година имаше население от близо един милион души, е град със стратегическо разположение - на пътя към Източна Украйна, където се водят най-ожесточените сражения с руските сили, отбелязва Ройтерс.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че подготвя нов план за слагане на край на войната в Украйна, предаде Франс прес. 

"Много е важно за нас да покажем план за слагане на край на войната, който да бъде подкрепен от мнозинството (от страните) в света, това е, което правим в дипломатическо отношение", каза Зеленски на съвместна пресконференция в Киев със словенската президентка Наташа Пирц-Мусар.

"Не искаме да удължаваме тази война и трябва да достигнем до справедлив мир възможно най-скоро", заяви Зеленски. В същото време украинският президент отбеляза, че страната му засилва военната си индустрия, защото "Русия разбира само от сила и уважава само силните".

"Това са две неща, които вървят паралелно: да сме силни на бойното поле и да разработим план, ясен и детайлен план, който ще бъде готов тази година", поясни Зеленски. Киев вече предложи мирен план от десет точки през 2022 г., който предвижда безусловното изтегляне на руските сили от територията на Украйна.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?