2374

Украйна с тежко обвинение: Групировката "Вагнер" уби 53-ма пленници от "Азовстал"

В резултат на обстрел на затворническата колония в село Еленовка до Донецк, където са настанени украински военопленници, включително защитници на "Азовстал" в Мариупол, са загинали 53-ма души. Това съобщи сутринта т.нар. ДНР. По техни данни още 75 души са ранени. След няколко часа Украйна отвърна, че обстрелът на колонията е извършен от руснаците, за да бъде обвинен Киев във военни престъпление.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обвини Русия в "брутално нарушаване на международното хуманитарно право и призова партньорските страни да обявят Русия за терористична държава". Вчера американският Сенат прие декларация в тоя смисъл и препоръча на Държавния департамент да обяви Русия за държава-спонсор на тероризма. 

Руската редакция на БиБиСи представя версиите до момента:

Руската версия

В сутрешната си сводка руското МО заяви, че в следствения арест в Еленовка, до Донецк, където има украински военнопленици, е нанесен удар - вероятно от американската реактивна система за залпов огън HIMARS.

"Убити се 40 и са ранени 75 пленени украинци. 8 служители в ареста са също ранени", се казва в съобщението. Преди това същото съобщиха и от т.нар. ДНР.  След това държавният канал "Россия 24" показа кадри, за които се твърди, че са на разрушения корпус на колонията. Вижда се пробит покрив и унищожени железни легла на два етажа. В телеграм канал се появи и видео с  обгорени тела на загинали, с откъснати крайници. 

Украинската версия

Украинската страна дълго не коментираше обвиненията. После се появи изявление на Генщаба на украинската армия. Там се твърди, че руските военни са извършили целенасочен артилерийски обстрел на колонията, за да обвинят Украйна във военно престъпление, а и за да прикрият следите от мъченията на арестуваните и убийствата, които според Генщаба се извършват там. 

Въоръжените сили на Украйна не обстрелват гражданска инфраструктура, още по-малко места, където има задържани лица, се казва в съобщението. Украинските военни не са извършвали артилерийски удари в района на Еленовка. 

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк написа в "Телеграм" канала си, че става дума за "внимателно планиран удар по колонията" и че това е "планирана и организирана акция". 

Украинските военни не коментират броя на загиналите. Малко преди това "Украинска правда", позовавайки се на източник от разузнаването, написа, че нападението на колонията е дело на руснаци. Друг източник казва, че няколко дни преди удара украинските пленници са преместени именно в тази барака, която е ударена рано тази сутрин. 

"Това беше бараката с  бойците на "Азов". Преместиха ги там няколко дни преди обстрела. Не разбрахме защо", казва източникът. Подоляк потвърждава тази версия: "Знаехме, че са преместени. Това е класическа, цинична и обмислена в детайли false flag operation (операция под чужд флаг). Украинската страна твърди, че няма ранени служители на ареста и че са били специално преместени от бараката преди обстрела. Косвено това се потвърждава и от твърденията на омбудсманката на лишените от свобода в т.нар. ДНР, която твърди, че няма пострадали служители. 

Специалисти по пиротехника, анализирайки руските видеа от Еленовка, твърдят, че кадрите повече приличат на подхвърлен вътре в зданието взрив с висока температура на горене, отколкото на артилерийски обстрел. Това съобщи съветникът в офиса на Зеленски Алексей Арестович. 

"Това не прилича на обстрел, а на опит да се прикрият събития, които са се случили в зданието преди взрива", казва Арестович. Основен признак е, че телата не са разпръснати като при взрив. "Това са обгорени тела, които вероятно са били мъртви преди пожара".

Разузнаването към украинското МО твърди, че за масовото убийство отговорност вероятно носи Частната военна компания "Вагнер". Генщабът на украинската армия твърди, че престъплението е извършено по личното нареждане на Евгений Прижожин, т.нар. "личен готвач" на Путин, отговорен за фабриките за тролове. Украинското разузнаване твърди, че терористичният акт в колонията не е бил съгласуван с военното ръководство на РФ и е целял да се прикрият финансови злоупотреби. Става дума за средства, които са били отделени за украинските военнопленици. На 1 август се е очаквала комисия от Москва, която щяла да провери условията, при които се държат пленниците. Тъй като битовите условия плюс състоянието на пленниците не е отговаряло на изискванията, е взето решение да се унищожи помещението заедно с пленниците", твърди разузнаването. Другата цел е да се увеличи социалното напрежение в Украйна заради високия обществен интерес към съдбата на защитниците на "Азовстал". 

Защитниците на "Азов"

За спасителната операция на военните от Азовстал украинският Генщаб съобщи на 17 май. Тогава 53-ма бойци с тежки наранявания бяха закарани в болницата в Новоазовск, а 211 - в Еленовка, управлявано от руските сили. Тогава Генщабът каза, че азовци ще бъдат върнати в Украйна след размяна. А проруските сили съобщиха, че готвят трибунал срещу защитниците на "Азовстал". 

Съпругата на командира на полка "Азов" Денис Прокопенко твърдеше, че азовци ги държат в приемливи битови условия след контролиран телефонен разговор с мъжа й. Тогава той съобщава, че повечето ранени азовци са в колонията в Еленовка, която е на 20 км от Донецк. 

Колонията в Еленовка 

От началото на войната в Еленовка бе организиран "филтрационен лагер" за украински военнопленици, включително и доброволци. Някои от освободените по-късно казаха, че колонията е на изоставена територия с няколко двуетажни сгради. 

"В началото арестантите не бяха много", разказва предприемачът от Мариупол  Евгений Малярчук. -  След това започнаха да докарват от "Азовстал". В един момент в колонията имаше 3000 души. Храната не стигаше. Почти нямаше вода. Цялата работа в колонията я извършваха пленниците - готвене, чистене, разнасяне на вода. Тя беше т.нар. техническа вода, която не става за пиене"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Истината

Истината

29.07.2022 | 23:29

"Със сигурност е налице внимателно планиран удар срещу колонията, нанесен от руските войски. В Еленовка няма оперативни военни цели за украинската армия. Освен това нашите въоръжени сили разполагат с всички инструменти за точно идентифициране на обекти, които трябва да бъдат унищожени: щабове, горивни бази". "Мащабът и скоростта на информационната кампания от страна на руските пропагандисти показват, че това е явно планирана и организирана акция. Знаем, че част от пленниците са били преместени в казармата, която е ударена, няколко дни преди престъплението. " "Целта е да се скрият нарастващите доказателства за мащаба на руските военни престъпления и изтезания, да се провалят споразуменията за обмен ( на пленници), да се дискредитират въоръжените сили на Украйна и (в този случай) конкретни модели чуждестранни ракетни оръжия, които ужасяват руските окупатори. "Руските истерични проактивни изявления, че е нанесен удар срещу пленени украински бойци, са необходими, за да създадат резонанс в Украйна и да настроят населението на различни страни срещу нашите въоръжени сили." "Има умишлено, цинично, преднамерено клане от руснаци на украински пленници, което ще бъде разследвано от Главната прокуратура и международни разследващи екипи."

Отговори
4 3
И ся Ко

И ся Ко

29.07.2022 | 22:46

А преди това Вагнер дали ги е нъебал Ако ги е нъебал веке мое да се счита за военно престъпление Обаче ако Вагнер само ги е застрелял Сори Тва са правилата на войната Нали ве чифутски мюстий

Отговори
3 4
Драган

Драган

30.07.2022 | 08:43

Червен съединител ЯМХ и 2 пъти РПТ.

Отговори
1 0
Аха

Аха

29.07.2022 | 22:41

Повярвах на ВСУ. А как така Хаймърса е попаднал във колонията с азовци. С премерен удар. Киевският наркоман на своите ли посегна? Буча,Ирпен,Краматорск.......пак ли руснаците? Медиите повтаряте едно и също до насиране.

Отговори
5 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?