71

Украйна предлага съживяване на Трансбалканския газопровод през България

Директорът за международни отношения на оператора на тръбопроводите в Украйна Олга Белкова предложи неработещия Трансбалкански гадопровод да бъде възстановен и Турция, Гърция и Украйна да бъдат свързани през България.

Газопровод

Така доставките на втечнен газ (LNG) през Турция и Гърция могат да достигнат страни като Молдова, Украйна и Румъния, използвайки въпросния маршрут.

 

В информация на турския вестник Дюня, Олга Биелкова, оцени енергийната криза, която плаши Европа, и нейните последици. Тя препоръчва на всяка страна да използва по най-добрия начин своите съществуващи ресурси и възможности, особено природния газ. 

Дюня

„На първо място, трябва да диверсифицираме източниците на LNG и природен газ, който ще използваме и ще гарантираме сигурност на доставките. Трябва да изградим голям брой LNG терминали, "Поздравявам Турция, която успя да концентрира и да транспортира природен газ от различни източници по своите тръби. Това е жизненоважен въпрос не само за Турция, но и за Украйна и другите балкански страни", заяви тя.

 

Белкова напомни, че трансбалканския тръбопровод, който пренасяше първия руски природен газ, закупен от Турция през 80-те години, в момента не работи и допълни, че сега е момента за неговото реактивиране в обратна посока.

АА

Белкова отбеляза, че европейските страни, навлизащи в зимата с тревога, трябва да действат стратегически, за да задоволят енергийните си нужди. „Не трябва да мислим само за тази зима, но и за следващия зимен сезон."

 

"Първо всяка държава трябва да си преразгледа потреблението на природен газ, защото той вече няма да идва от Русия, така че доставките се свиват. Някои държави вероятно ще изпитат по-големи трудности поради липсата на инфраструктура и зависимостта на икономиката си от природния газ, тъй като ще им бъде по-трудно да намалят потреблението. Трябва да се предприемат някои мерки в подкрепа на тези страни“.

АА

Тя заяви, че Украйна има силна инфраструктура. „Имаме складове и LNG, които събираме от различни източници. Ако Брюксел и други европейски столици вземат трайно решение за намаляване на зависимостта от руския газ и вместо това започнат да го получават от различни източници, това е добра алтернатива", допълни Белкова.

 

Специалистката също засегна важността на водорода (хидрогена), който е все по-актуален в международния енергиен дневен ред през последните месеци. „Много съм развълнувана от новите възможности, особено в контекста за намаляване на зависимостта на Европа от руския газ“, допълни Белкова.

 

"Много е важно за всички нас да работим усилено. Но от друга страна, трябва да бъдем прагматични и реалистични относно това, което е възможно днес. Учените и някои компании трябва да направят още експерименти, проекти за това и да направят водорода по-достъпен както за обществеността, така и за индустрията", заключи Белкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Еми..

Еми..

22.12.2022 | 12:34

Украинците нямат никаква власт да предлагат, решават, и т.н. То те скоро няма да ги има пък...

Отговори
0 2
Глупости на търкалета

Глупости на търкалета

22.12.2022 | 04:29

Може да предложиш нещо, което притежаваш. Укарайна не притежава газ - тя транспортира /и краде/ руска газ/.

Отговори
5 4
Мисля че за газ

Мисля че за газ

22.12.2022 | 01:55

Тексасците искат долари а не гривни Хеле пък молдовците ще плащат с вино

Отговори
3 4
А защо ни забраняват гаста от Русия.

А защо ни забраняват гаста от Русия.

22.12.2022 | 00:48

Аз стига с този терор, забрани, санкции и извращения.

Отговори
7 4

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?