46

Украйна получава безплатно микродронове Black Hornet за $9 млн.

Норвегия се споразумя с Великобритания да достави на Украйна безвъзмездно микродронове Black Hornet за над 9 млн. долара, става ясно от съобщение на норвежкото министерство на отбраната.

„Норвегия и Великобритания обединиха усилия за изпращане на микродронове Black Hornet като дарение за Украйна. Стойността на доставката е 90 млн. норвежки крони (ок. 9,2 млн. долара), се казва в изявлението, публикувано на правителствения уебсайт.

Освен микродронове, страните ще предоставят на Киев и резервни части за тях и ще осигурят транспортирането на летателните апарати, както и обучението на специалисти. Финансирането ще се извърши по линия на британския фонд, в който Норвегия е вложила над 41,1 млн. долара (400 млн. норвежки крони). Правителството в Киев е поискало да му бъдат доставени такива дронове „за борба с руското нахлуване”.

Микродроновете ще бъдат закупени от Teledyne Flir. Норвежкото министерство на отбраната отбелязва, че Black Hornet се използват както в САЩ, така и в Обединеното кралство. Такива дронове помагат за разузнаване и откриване на цели. Според норвежкия министър на отбраната Бьорн Арилд Грам такива апарати са лесни за използване, но трудни за откриване и са особено подходящи за операции в градска среда.

Теглото на Black Hornet е по-малко от 33 грама, се казва още в публикуваната информация. Тези дронове имат две камери, които правят видеозаписи. Устройството може да развие скорост до 6 м/с и да остане във въздуха до 25 минути.

Норвежкото министерство на отбраната посочва също, че Украйна ще получи и система за защита от вражески дронове Nightfighter. От фонда са отпуснати около 100 милиона норвежки крони (приблизително 10 милиона долара) за закупуването на тази система. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
дрон

дрон

24.08.2022 | 14:59

Няма мат'риЯл, който да кара самолети ли вече?

Отговори
0 5
Сега знаем кон наистина ни е брат и приятел...

Сега знаем кон наистина ни е брат и приятел...

24.08.2022 | 12:49

За тези шест месеца ние променихме историята, променихме света, самите ние се променихме. Това заяви украинския президент Володимир Зеленски в своето обръщение към нацията по случай Деня на независимостта на Украйна. „Сега знаем кой наистина ни е брат и приятел, а кой дори не е случаен познат. Кой запази своето име и репутация, и кой се вълнуваше за това терористите да имат лице. За кого наистина сме ненужни и къде вратите са отворени за нас. Разбрахме кой кой е. А целият свят разбра кои са украинците. И какво е Украйна. Повече никой няма да каже – това е някъде там до Русия.“ – каза Зеленски, цитиран от Укринформ. „Ние сме свободният народ на независима Украйна. След шест месеца, през които се опитват да ни унищожат, ние сме свободният народ на независима Украйна. И това е истината за нашето бъдеще. Свободният народ на независима Украйна. (…) На 24 февруари ни казваха: нямате шансове. На 24 август ние казваме: Честит Ден на независимостта, Украйна!“ – допълва украинският президент. „Украинският народ мъжеството му вдъхновиха целия свят. Дадоха на човечеството нова надежда, че справедливостта не е напуснала циничния ни свят окончателно. И в него все още побеждава не силата, а истината. Не парите, а ценностите. Не петролът, а хората.“ – подчертава той. „До вчера светът не беше сплотен. COVID-19 ярко показа: всеки е сам за себе си. След шест месеца Украйна промени това. Във всички учебници по история в света ще има раздел „Времената, когато Украйна обедини света“. Когато на демокрацията отново й пораснаха зъби. Когато тиранията получава отговор на този език, който разбира. Някои казваха: Европа вече не е в играта. Слаба, разединена, пасивна, сънлива. Украйна съживи целия континент. Европа излиза на площада. Европа налага строги санкции. Европа единодушно признава: Украйна е бъдещ член на Европейския съюз.“ – казва още украинският лидер. „Никога досега по света общественото мнение не е имало такова влияние върху политиците. Днес хората диктуват насоките на властта и правилата за поведение. Да си безразличен, неактивен, бавен е срамно. Да си нерешителен и твърде предпазлив е срамно. Да говориш вяло, размито и твърде дипломатично е срамно. Да не подкрепяш Украйна е срамно. И да казваш, че се е появила умора от Украйна и срамно. Това е много удобна позиция: умора – това е прикритие, за да си затвориш очите. И днес ние чуваме от лидери на света и от обикновени граждани: ще бъдем с вас до края, до победата.“ – посочва Володимир Зеленски.

Отговори
7 3
Не сме невежи

Не сме невежи

24.08.2022 | 13:26

И преди знаехме кои сте! Да не припомняме, че по морето още в началото на Прехода по пилоните бяха вашите! Сега са и по плажовете и моловете…

Отговори
0 6

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?