4232

Украйна отвърна на условията на Путин: Това е абсурдно!

"Путин преследва само една цел: да предотврати участието на лидери и държави в тази среща на върха"

 

Украинското външно министерство подчерта в петък, че "мирното предложение" на руския президент Владимир Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир.

"Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва и в тези изявления няма нищо ново", се казва в изявлението на министерството, осъждайки изявлението на руския президент относно срещата на върха за глобалния мир, която ще се проведе в Швейцария този уикенд.

"Путин преследва само една цел: да предотврати участието на лидери и държави в тази среща на върха", добавиха от министерството.

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк също отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори.

Говорейки чрез софтуерното приложение Zoom, Михайло Подоляк каза пред агенция Ройтерс, че "няма възможност да се намери компромис" между изявлението на Путин и условията на Украйна за прекратяване на огъня и за провеждане на мирни преговори, съобщава БНР.

Според него подобен ход би означавал Киев да признае поражение и да се откаже от суверенитета си.

Подоляк заяви, че коментарите на Путин нямат отношение към никакъв преговорен процес и не са опит споразумение на какво и да било. 

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви, че е готов да започне преговори за мир с Украйна, но посочи няколко условия за това.

Той заяви, че Русия ще бъде готова за такива преговори „още утре“, ако украинските войски се изтеглят от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област и ако Украйна се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО.

Ако Украйна се съгласи с тези условия, заяви Путин, че Русия ще прекрати огъня и ще започне преговори.

„Условията са много прости“, каза той.

"Веднага щом Киев каже, че е готов за такова решение и започне реално изтегляне на силите от тези региони и официално обяви отказ от плановете за присъединяване към НАТО, от наша страна веднага, буквално в същата минута, ще дойде заповед за спиране на огъня и започване на преговори", увери руският президент. 

"Ние ще го направим незабавно. Очевидно е, че ще гарантираме непрекъснатото и безопасно изтегляне на украинските сили", добави Путин.

Украинският президентски съветник счита, че изявлението на Путин е опит да изземе дневния ред преди срещата на върха за Украйна в Швейцария.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?