1553

Украйна обвини Русия в разстрел на пленници

Украйна започна разследване в неделя на "екзекуция" от руските сили на двама невъоръжени украински войници. Те са сигнализирали намерението си да се предадат край Авдиевка.

Украински официални лица осъдиха докладвания инцидент като "военно престъпление". Официална реакция от Москва няма.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram. Той показва как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно. Прокуратурата в източноукраинския регион Донецк каза, че според "предварителни данни" изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете.

„На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви в събота, че притежава "потвърдена информация", че видеото показва "екзекуцията" от руските сили на "невъоръжени войници".

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец осъди инцидента като "военно престъпление".

Украинските войници "бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати", написа Лубинец в Telegram в събота. "Те не представляваха никаква заплаха! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници".

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук обвини руските сили в нарушаване на правилата за водене на война. Украинската армия призова международната общност да потърси "отговорност" на военното ръководство на Русия.

През март друго видео стана вирусно, показващо украински войник, който е застрелян, след като крещи „Слава на Украйна“. По това време върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк каза, че неговата служба е документирала множество нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници. Те включват "многобройни бързи екзекуции и целенасочени атаки срещу цивилни" от руските сили и свързаните с тях въоръжени групи като наемните сили на Вагнер, както и "621 случая на насилствени изчезвания и произволни задържания".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Да бе да

Да бе да

03.12.2023 | 18:50

Преди да пищят укрите, нека си спомнят какви ги вършеха с руски военнопленици.....ООН си мълчи и до сега.

Отговори
5 3
Знаем

Знаем

04.12.2023 | 22:11

Крадяха им пералните и тоалетните чинии.

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?