1553

Украйна иска ракети за удари на бази в Крим

Киев е готов да използва британски ракети с голям обсег за удари по цели в Крим, съобщи вестник „Дъ Таймс”, позовавайки се на източници в украинските военни среди. Събеседникът на изданието потвърди, че думите на президента Владимир Зеленски за унищожаването на руски военни обекти „в дълбочина на окупираните територии“ с помощта на ракети с голям обсег предполагат възможността за удари по Крим. По думите му Киев е готов за подобни действия.

В сряда, по време на необявено посещение на Зеленски в Лондон, британският премиер Риши Сунак потвърди, че Великобритания се готви да прехвърли „оръжия с по-голям обсег“ на Украйна.

Правителството не уточнява какво точно се има предвид под това, но по-рано Лондон обяви възможността да прехвърли на Украйна ракети с голям обсег. Според оценки на британски военни наблюдатели може да се говори за противокорабни ракети Harpoon с обсег до 240 км, които могат да бъдат модифицирани за поразяване на наземни цели.

Друг вариант са ракетите въздух-въздух Storm Shadow, чийто обсег достига 560 км. Прехвърлянето на ракети Storm Shadow в Киев изглежда малко вероятно за експертите, интервюирани от The Times, тъй като това би означавало, че Обединеното кралство прехвърля оръжия с по-голям обсег на Украйна, отколкото САЩ, което ще постави Вашингтон в неудобно положение.

Според изданието, въпреки предишните опасения на Лондон за възможността от ескалация на конфликта поради доставката на оръжия с голям обсег, правителството сега обсъжда колко ракети Обединеното кралство може да прехвърли на Украйна

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
От Крим започна в Крим ще завърши ! Бой до Победа

От Крим започна в Крим ще завърши ! Бой до Победа

10.02.2023 | 08:31

Над Агресора Шизофашист Путлер Сатаната ! Слава Украiне !

Отговори
15 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?