71

Украйна иска помощ от САЩ за черноморския коридор покрай Румъния и България

Русия и Украйна преговаряха два месеца с Турция за споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море и постигнаха споразумение по текст, който трябваше да бъде обявен от Анкара, но Киев внезапно се оттегли, казаха пред Ройтерс четирима души, запознати с въпроса.

Преговорите са били с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН, според източници, които са говорили с Ройтерс при условие за анонимност.

През март беше постигнато споразумение „за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море“ и въпреки че Украйна не искаше да го подпише официално, Киев даде съгласието си турският президент Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, ден преди критичните регионални избори в Турция, казаха източниците.

„В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена“, уточнява един от източниците. Русия, Украйна и Турция отказаха коментар.

Украинският президент Володимир Зеленски каза през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да защити черноморския коридор за корабоплаване, който обхваща западното й черноморско крайбрежие близо до Румъния и България.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви още през февруари, че без нова американска военна помощ страната му няма да може да защити черноморския корабен коридор, който позволи на Киев да изнася милиони тонове зърно за световните пазари.

Разговорите по споразумението за корабоплаване, за които не е било съобщено досега, дават поглед върху тихата дипломация, протичаща зад затворени врати за начините да се накарат двете враждуващи страни да преговарят, дори и само за търговското корабоплаване.

Когато беше помолен за коментар относно доклада на Ройтерс, говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи: „Все още се надяваме, че свободата на корабоплаването в Черно море ще бъде реализирана.“

Турция и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от месеци се опитват да се създадат условия, търговските кораби да плават по-свободно през Черно море, което в някои райони е превърнато във военноморска зона, откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Черно море е ключов маршрут както за Русия, така и за Украйна за доставка на насипни продукти като зърно, торове и петрол до световните пазари, въпреки че обемите на морския транспорт са намалели значително след войната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пенка

Пенка

21.04.2024 | 10:10

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Отговори
0 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?