49

Украйна даде Русия на Международния съд в Хага

Киев е завел иск срещу Москва в Международния наказателен съд в Хага, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Украйна официално е подала иск срещу Руската федерация в Международния съд на ООН в Хага. Искаме да привлечем Русия към отговорност за използването на понятието геноцид като оправдание за агресията. Молим съда незабавно да нареди на Руската федерация да прекрати военните действия и да назначи изслушване още следващата седмица", написа в Туитър Зеленски.

"Украина официально направила иск против РФ в Международный суд ООН в Гааге. Требуем привлечь Россию к ответственности за искажение понятия геноцида для оправдания агрессии. Просим суд немедленно приказать РФ прекратить военные действия и назначить слушания уже на следующей неделе", - написал Зеленский в воскресенье в Twitter.

По-рано Главната прокуратура на Украйна заведе углавно дело заради военната операция на Русия. От пресслужбата казаха, че всички случаи на използване на оръжие от Русия се документират. В петък външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че Киев събира материали от военната операция и се готви да ги предаде на Международния съд в Хага.

От своя страна пък Русия също обвинява Украйна в геноцид над жителите на Донбас в продължение на 8 години, извършван от националистически и профашистки формирования, прераснали в Националната гвардия на Украйна. С този аргумент Путин обяви началото на инвазията, която определи като военна операция с цел демилитаризация и денацификация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Миротворец

Миротворец

27.02.2022 | 15:48

Наистина трябва да съдят в Хага украйнските бандеровци за неофашистките погроми над украински евреи, техни близки и роднини, подпалени синагоги, поругани гробища, рекет над търговци и други "демократични похвати", приложени от приятелската им Германия, която им праща оръжия!

Отговори
5 2
Късно "чадо юдеево"

Късно "чадо юдеево"

27.02.2022 | 15:15

Съвета на Европа ги изключи. От там нямат общо с ОИСР, няма и със Съда по правата на човека, няма и Хага.

Отговори
3 1
111

111

27.02.2022 | 14:59

След Украйна наред е хага

Отговори
2 3
Вечная памят и амин

Вечная памят и амин

27.02.2022 | 15:18

за магомед тушаев

Отговори
4 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата