4232

Украшение от слонова кост на 2800 години откриха в Хатуша, столицата на хетите

Украшение от слонова кост на 2800 години беше открито от археолози в Северна Турция на мястото на разкопките на Хатуша, столицата на хетите, една от най-древните анадолски цивилизации

Това съобщи Анадолската агенция (АА).

Археологическите разкопки в днешния район Богазкале на провинция Чорум започват през 1906 г. и се ръководят от Андреас Шахнер от името на Германския археологически институт от 2006 г.

През 117-ата година от разкопките, произведение на изкуството, което може да даде представа за изкуството от желязната епоха, беше открито на северозападния склон на района на Голямата крепост на древния град.

Частта, дълга почти 30 сантиметра и широка 10 см, включва сфинкс, лъв и две дървета на живота, гравирани върху повърхност от слонова кост.

Ръководителят на разкопките Шахнер заяви, че артефактът е намерен в слоя от желязната епоха на мястото на разкопките в Хатуша, което съдържа следи от много цивилизации.

"Най-вероятно в своя период е било декорация към дървена кутия или мебел, изработена от дърво. Находката е счупена от дясната и лявата страна, но горната и долната страна са непокътнати. И така, може да се заключи, че всъщност е било по-дълго", допълни Шахнер.

Тази творба е уникална. За първи път се сблъскваме с артефакт, украсен с толкова интензивна и красиво изработена сцена. В Богазкьой са извършени обширни разкопки от желязната епоха, но подобно произведение с толкова детайли е не е било срещано преди", уточни той.

Артефактът хвърля светлина върху вероятните търговски и културни връзки в района през тази епоха, простирайки се към югоизточния Анадол, както и в югозападна посока, към Гърция, според Шахнер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tyty

tyty

16.11.2023 | 11:40

Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-~----> mub.me/medik

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?