4020

Украинското МВнР си има генерирана от ИИ говорителка

Украйна представи генерирана от изкуствен интелект /ИИ/ говорителка на име Виктория, която ще прави официални изявления от името на външното ѝ министерство. Властите заявиха, че „за първи път в историята“ ще използват цифрова говорителка.

Виктория Ши беше облечена в тъмен костюм в презентация, публикувана в социалните мрежи. Фигурата жестикулира с ръце и движи главата си, докато говори.

Пресслужбата на външното министерство заяви пред АФП, че изявленията, дадени от Ши, няма да бъдат генерирани от изкуствен интелект, а „написани и проверени от истински хора“.

„Само визуалната част е тази, която ИИ ни помага да генерираме“, се казва в изявлението.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обясни, че новата говорителка е „технологичен скок, какъвто все още не е направила нито една дипломатическа служба в света“.

Основната причина за създаването ѝ е „спестяването на време и ресурси“ на дипломатите, каза той.

Създателите на Ши са екип, наречен The Game Changers, който също така е направил съдържание за виртуална реалност, свързано с войната в Украйна.

Името на говорителката е базирано на думата "победа" и украинския термин за изкуствен интелект: штучний інтелект /ШI/.

Външният вид и гласът на Ши са моделирани по реален човек: Розали Номбре, певица и бивша участничка в украинската версия на риалити шоуто „The Bachelor“.

Номбре е родена във вече контролирания от Русия град Донецк в Източна Украйна. Тя има 54 000 последователи в профила си в Инстаграм, който използва, за да обсъжда стереотипите за украинците.

За да се избегнат фалшификати, изявленията ще бъдат придружени от QR код, който ще ги свързва с текстовите версии на уебсайта на министерството. /

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?