1553

Украинските танкове пробиха линията "Суровикин"

Вашингтонският институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинската бронетехника е напреднала отвъд последната от трите руски отбранителни линии в района на Запорожие, съобщават колегите от ОФНЮЗ. 

Видеоклипове с геолокация, които се появиха на 21 септември, показват, че украинската бронирана техника вече е разположена южно от последния от трите слоя на т. нар. „Линия Суровикин“ в района на Запорожие. От кадрите се вижда, че техниката води ограничени бойни действия западно от Вербовой и на 18 км югоизточно от Орехов, най-близкото голямо населено място под украински контрол.

ISW смята, че украинската армия е пробила всички отбранителни линии и е успяла да прокара превозни средства през противотанкови ровове. Не е ясно дали украинските въоръжени сили държат територията зад този последен слой от укрепления. Но това показва, че украинците са пробили достатъчно в първите две линии, за да могат да преместят оборудване през тях, и са отблъснали руската артилерия и противотанкови оръжия.

The Wall Street Journal, позовавайки се на свой източник в украинските въоръжени сили, също пише, че украинските войски са напреднали към Новопрокоповка.

ISW посочва, че украинските въоръжени сили напредват бавно, но стабилно в тази област от средата на август, въпреки разполагането на все по-повече сили от руска страна - в допълнение към няколко въздушнодесантни формирования.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Продажници защо не пишете какво казва другата страна.

Продажници защо не пишете какво казва другата страна.

22.09.2023 | 15:12

Няма никакво контра настъпление и не може да има. Всички украински ракети или по-точно натовски които Днес бяха изстрелени срещу Крим са свалени до една. Това е истината.

Отговори
6 20
Краварите лъжат

Краварите лъжат

22.09.2023 | 13:53

Кравари и западняци не разбрахте ли че руските ресурси не са за Вас откажете се докато е време. Затукентски агресор да се прибира на своя континент и да оставя Европа.

Отговори
7 13
пробили

пробили

22.09.2023 | 13:49

на зеленски дедови

Отговори
6 19
Щото много

Щото много

22.09.2023 | 13:33

Напредват , затова крият надрусания зеленски в САЩ . После обикаля цяла Европа , ама не си седи в държавата . Да се молят Русия да не им обяви официално война , щото ще си заминат набързо . Целта е да се разграби Украйна и тя се постигна . Затънаха във вечни дългове . Населението им измира . Сега като дойде зимата и руснаците ще ги оставят на студено и тъмно . Няма вече държава Украйна . САЩ няма да им помагат повече , те гледат към Тайван , а и обещаната им помощ от 24 милиарда , няма да дойде . Тръмп президент .

Отговори
8 15
Залужни и генерали на разпит

Залужни и генерали на разпит

22.09.2023 | 13:11

за провал на ВСУ в Южна Украйна Над 50 военни са привикани, включително командири на различни части. Украинският президент Владимир Зеленски и неговият екип настояват за разследване за идентифициране на отговорните за бързото настъпление на руските войски от Крим към района на Херсон. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов и началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов също подкрепят идеята за разследване и твърдят, че няма окончателни отговори на въпросите за причините за това развитие на събитията. Депутатите от Радата също призовават за разследване и идентифициране на отговорните за недостатъците в отбраната в Южна Украйна. Разследването, започнато от Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна, включва случай на неадекватна защита на Херсонска област, довела до бързото окупиране на тази територия от Русия по време на войната. Разследването започна на 11 април 2022 г., но информацията за него остава ограничена. Държавното следствено бюро заяви, че разследва случая по статии за държавна измяна и немарливо отношение към военната служба. Въпросите за неправилна организация на минирането на мостове и язовири в района на Херсон също са включени в разследването. В публичното пространство и преди се спекулираше за предателство от страна на бивши разузнавачи, но разследването не потвърди връзка с тези лица. Въпросите за отбраната на Южна Украйна обаче остават важни и депутатите от Радата призовават за разследване, за да се установят отговорните за пропуските в отбраната.

Отговори
6 2
А, един мармот завива шоколад и

А, един мармот завива шоколад и

22.09.2023 | 12:52

си цъка плюсчета в Марица!

Отговори
4 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?