49
Следвайте ни

Украинският парламент одобри военно споразумение, гаранция за мир в Черноморския регион

viber icon

Украинският парламент прие законопроект за одобрение на военно споразумение, подписано между Украйна и Турция.


Споразумението беше подписано по време на посещението на украинския президент Владимир Зеленски в Турция на 16 октомври. То включва правната рамка за въпросите на взаимното сътрудничество в областта на отбраната.


Споразумението отразява гаранция за сигурност и мир в Черноморския регион.


Украинското министерство на отбраната също подписа на 14 декември серия от споразумения с турската страна за производството и трансфера на технологии на военноморски корвети и безпилотни бойни летателни апарати (UCAV), които бяха първите директни външнотърговски сделки, сключени в областта на отбраната през историята на министерството.


Източноевропейската страна закупи безпилотните летателни апарати (БЛА) Байрактар TB2 от Турция миналата година, като част от споразумение, подписано между двете страни, позволяващо закупуването на общо 12 БЛА.


Заедно с БЛА Турция ще предостави и три системи за наземно управление и друго военно оборудване.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?