Следвайте ни

Украински татари правят батальон срещу Русия

viber icon

В Украйна ще бъде създаден мюсюлмански батальон, обявил пълномощникът на украинския президент по делата на кримско-татарския народ Мустафа Джемилев, предаде агенция "Крымские новости", цитирани от БЛИЦ.

„Взето е решение за създаване на мюсюлмански батальон, който ще бъде подчинен на Министерството на отбраната на Украйна и който основно ще бъде дислоциран в граничещата с Крим Херсонска област” – съобщил Джемилев по време на започналия днес Световен конгрес на кримските татари в Анкара.

Според Джемилев, в това подразделение освен татари желание да служат вече изявили „достатъчно голям брой” чеченци, ингуши, азербайджанци, узбеки. Предполага се мюсюлманският батальон да бъде използван за контрол на „преминаващите хора и товари” между Крим и Украйна.

А когато Крим се върнел в състава на Украйна ще бъде насочен за потушаване на „възможни безредици” на полуострова, заявил Джемилев, цитиран от QHA.

Политикът се изказал за компактно живеене на кримските татари в Херсонска област. „За реализиране на този проект, за осигуряване на хората с жилища и работни места са нужни значителни инвестиции” – отбелязал той и призовал кримско-татарската диаспора на внесе свой принос в решаване на проблема.

Говорейки днес в Анкара, Джемилев призовал за твърди санкции срещу Русия. Световният конгрес на кримско-татарския народ се провежда на 1 и 2 август в Турция.

Негови организатори са Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, на които е забранен за 5 години влизането в Крим за разпалване на междунационални вражди.


Историята казва:

Миналата година кримските татари отбелязаха тъжните 70 г. от поголовната им депортацията от Крим – 183 155 души. Тяхното провинение било, че доброволно се предложили за служба на германците 19 хиляди души – практически всички мъже-татари – и участвали в боеве срещу Съветската армия и срещу партизаните.

Депортирани са и демобилизираните 9000 души от армията след края на войната, като някои от тях имали високи правителствени награди.

Спестено е принудителното изселване на два пъти Героя на Съветския съюз летеца Амет Хан Султан, но му е забранено да посещава Крим. Практически обезлюденият полуостров постепенно е населен с руснаци и украинци. /Марица.бг

Коментари (4)

Роберт

02.06.2016 | 15:59

Същия батальон бяха създали дядовците им през Втората световна със същата цел.След победата дойде и отговора: депортацията на кримските татари.На някои хора главата не увира дори за седемдесет години.

Отговори
0 0

KAPITALIST

07.02.2016 | 10:07

@:KOMUNIST ;EBALI SME VI,EBEM VI I PAK SHTE VI EBEM,PROKLETA CHERVENA-RUSKA-BOLSHEVISKA-PODLOGA !STANI MUSLUMANIN ZA DA NE SE MOLISH NA KARTINKI I IZMISLENI KRASTOVE I DA SI PODMIESH LAYNENIYAT SI GAZ ,MRASNIKO SVINAR !

Отговори
0 0

KOMYNIST

19.09.2015 | 06:27

CHAPAEVSKIA OTRAD PAK SHTE VI EBE MAMATA,DA EBA VASHTA MAIKA MUSOLMANSKA CIGANSKA SGAN DA EBA.....

Отговори
0 0

Авитохол

02.08.2015 | 14:37

Татарите в Русия, Украйна и Беларус да си налягат парцалите, защото те не са коренно население в тези страни, а останки от монголо-татарските нашествия през средните векове, каквито са турците у нас. И нека казанските татари да не се правят на волжки българи, защото точно те унищожиха Болжка България, създадена от хан Котраг, брат на хан Аспарух, син на хан Кубрат; татарите срутиха до основи великите български градове Болгар, Биляр и Казан, които по онова време са били по-големи от западноевропейските села като Париж например.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?