2374

Украински сценарий? Путин анулира указ за молдовския суверинитет

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти подкрепя суверенитета на Молдова при разрешаването на конфликта в Приднестровието, предава "Фокус".

В отменения указ се посочва, че решение на конфликта в Приднестровието може да бъде намерено само "при зачитане на суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Молдова“.

Решението на Путин идва на фона на неотдавнашния призив на новия премиер в Кишинев Дорин Речан за "демилитаризация на Приднестровието" и изтегляне на руските въоръжени сили.

Т.нар. Приднестровска република е призната само от Русия. Молдовското правителство се опасява, че конфликтът в Украйна ще се разпространи в отцепилия се регион.

"Молдова ще проучи внимателно съдържанието на новата концепция за външната политика на Руската федерация веднага щом тя бъде публикувана", съобщиха от молдовското външно министерство.

В същото време Кишинев подчертава, че остава ангажиран с мирното уреждане на конфликта в Приднестровието.

"Що се отнася до подхода на страната ни към уреждането на ситуацията в Приднестровието, ние оставаме твърдо ангажирани с процеса на мирно уреждане на конфликта. Ние също така ще продължим да настояваме за изтегляне на руските въоръжени сили от територията на Молдова", заяви Филип Кожокару, говорител на молдовското външно министерство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Целта на Агресора Шизофашист Путлер Сатаната

Целта на Агресора Шизофашист Путлер Сатаната

23.02.2023 | 01:41

Да лиши Украiна от достъп до Черно море. Падне ли Одеса ще се свърже с Молдовското Приднестровие и ще опита да завладее Суверенна Молдова. НЕ на Диктатора кремълски. Победа за Демокрацията ! Слава Украiне !

Отговори
8 7
Чочко

Чочко

23.02.2023 | 02:40

Путин ще ви ебе майката на всички ви...

Отговори
7 8
И кво те грее бе, Чочко?

И кво те грее бе, Чочко?

23.02.2023 | 12:52

Или работа викаш, квото нареди началникът.

Отговори
3 1
Западняк

Западняк

23.02.2023 | 21:51

Предлагам да започне с твоята, а след това и тебе, сволоч!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?