Следвайте ни

UK сензационно: Руски шпиони са опитали втори път да отровят Навални

viber icon

Кремъл е направил втори опит да отрови Алексей Навални, съобщава в заглавие лондонският в. "Съндей таймс".

Изданието извежда в подзаглавие, че руски шпиони са се опитали да убият най-ожесточения критик на Путин със смъртоносния нервнопаралитичен агент "Новичок", преди той да бъде прехвърлен със самолет в Берлин, както разкриват разузнавателни източници, предава БТА.

 Изданието твърди, че вторият опит бил предприет докато Навални бил в кома. Тогава, както и при първия опит, руснакът избегнал смъртта благодарение на доза противоотрова от атропин.

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет от Сибир за Москва, припомня "Съндей таймс". Изпотен, дезориентиран и изпълнен с чувство за предстояща гибел, той се срива на пътеката между седалките в самолета с думите "Умирам, отровен съм".

Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин - антидот за отрови. Това може да е спасило живота му.

Но сега вече е известно, че операцията за убийството му не е била приключила, пише "Съндей таймс". След неуспеха на първия опит за отравяне, служители от силите за сигурност правят нов опит, с втора доза отрова.

Предполага се, че тя му е била дадена преди да бъде транспортиран за по-нататъшно лечение в Берлин. Това са разкрили вчера пред британското неделно издание източници от разузнаването.

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Германски служители по сигурността смятат, че предполагаемите убийци са използвали възможността да извършат второ нападение със смъртоносния нернопаралитичен агент.

Идеята е била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише "Съндей таймс" като цитира свой източник.

И вторият опит обаче се оказва неуспешен и така Навални продължава лечението си в Берлин, а по-късно започва да се възстановява.

Използването на втора доза "Новичок" безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистеър Хей - преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от "Съндей таймс".

Но ако вече е бил "атропиниран", това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

Русия отрече всякакво отношение към станалото с Навални, въпреки че както германските разследващи, така и междуправителствената Организация за забрана на химическите оръжия излязоха със съобщения за наличие на "Новичок", припомня "Съндей таймс".  
  
  

Коментари (4)

Не сме във Варшавския договор, шлюхи!

Не сме във Варшавския договор, шлюхи!

14.12.2020 | 07:22

Скрихте за малко статията, да не би от Пасоля по червения телефончик да звъняха? Кажете им, че вече не сме 1977 г. на съветските лакеи!

Отговори
1 1
Спиро

Спиро

14.12.2020 | 07:14

Русия = Империя на Злото Преди и сега!

Отговори
1 2
Руснак

Руснак

14.12.2020 | 00:02

:-D На кой му пука за този дребен крадец? Защо четете тези глупости, които германците и англичаните пишат по оградите?

Отговори
7 4
Правилно

Правилно

13.12.2020 | 23:23

Който върви срещу Русия това му е малко !?

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?