2374

Ужасната практика с въдворяване на деца се завърна в Русия, така не се е действало и в късния СССР

Две години в наказателна колония - на толкова беше осъден Алексей Москальов заради една антивоенна рисунка. През април миналата година неговата 13-годишна дъщеря Маша нарисувала майка с дете, които стоят край украински флаг с надпис "Слава на Украйна". Срещу тях летят два снаряда, а върху руски трикольор е изписано "Не на войната на Путин". Тогава учителката по рисуване се оплакала от Маша, ръководството на училището повикало полиция, сътрудници на ФСБ (руската тайна полиция) провели събеседване с детето, а на бащата е бил съставен административен протокол за дискредитация на руската армия и заради негови коментари и карикатури на Владимир Путин, споделени в профила му в "Однокласники", пише Actualno.

В края на 2022 година срещу Москальов е било образувано второ наказателно дело заради "дискредитация". В началото на март той бе арестуван. Дъщеря му беше настанена в приют, а Комисията за работа с непълнолетни подаде иск за ограничаване на родителските права. Самият Москальов обаче успя да избяга.*

Даже в късните години на СССР вече не го правеха

Но това изобщо не е единствената история за принудително отделяне на деца от родителите им по политически причини в днешна Русия.

Наталия Филонова, пенсионерка и активистка от столицата на Бурятия Улан Уде през ноември миналата година също попадна в следствения изолатор. Обвиняват я в нападение срещу двама сътрудници на полицията, на единия от които тя дори успяла да счупи пръст на ръката, когато я задържали на митинг срещу мобилизацията. През декември надзорните органи насила вкараха в болницата приемния син на Филонова, който е инвалид - нищо, че по това време момчето било подслонено у роднини. През март властите го пратиха в детски дом.

Да разделиш деца от родителите им - това е едно от най-сериозните нарушения на човешките права. Колко тежко е това нарушение косвено доказва и заповедта за арест, издадена току-що от Международния наказателен съд в Хага срещу руския президент Владимир Путин и срещу неговата пълномощничка по правата на децата Мария Лвова-Белова именно заради незаконната депортация на деца от окупираните украински територия в Русия.

И всичко това се случва на фона на постоянната пропаганда на така наречените "традиционни семейни ценности", които са една от най-сериозните опорни точки на режима. Тази пропаганда започна към края на първото десетилетие на този век, включително и заради появата на новото западно законодателство по отношение на децата, каквото в Русия така и не възникна за всичките тези години. Пропагандата все плашеше руските родители, че в Европа, видите ли, ако с децата се постъпва еди-как си, властите идва и ги прибират в детски домове.

Противниците на закона срещу домашното насилие използваха същите аргументи (страха да не ти отнемат детето), засипвайки Съвета на федерацията и администрацията на президента с жалби срещу законопроекта. И точно на този фон се осъществява абсолютно чудовищното отнемане на деца от родителите им по политически причини, като децата навярно ще прекарат дълги години по разни домове. Такова нещо не се правеше дори в късните години на Съветския съюз, защото се смяташе за сталинистско наследство и прекалено антихуманно.

А днес от привържениците на "традиционните семейни ценности" не се чува ни вопъл, ни стон срещу отнемането на деца. Всъщност само един човек възрази срещу това решение, защото било несправедливо: най-призрачната фигура в тази война, Евгений Пригожин, чиято частна армия "Вагнер" беше обявена за терористична организация в редица западни държави.

Пригожин написа писмо до прокурора на Тулска област, в което отбелязва, че неговите бойци "загиват с чест", включително и заради бъдещето на тези деца. "Смятаме това за голяма трагедия за Русия и за бъдещето на нашата страна. Та нали ние воюваме срещу Злото тъкмо заради бъдещето на тези наши деца", пише Пригожин. В интернет започнаха да се шегуват, че явно вече са настъпили такива времена, в които дори самият Пригожин се пита: "Абе, хора, вие канибали ли сте?".

Накъде е тръгнала Русия?

Нека и ние се попитаме: Каква е следваща крачка, ако режимът продължи курса си на ескалация и завръщане към времената на Сталин? Защото тъкмо това наблюдаваме в момента. Нима ще започнат отново да налагат клеймото "син на враг на народа"? Или да вкарват в затвори и децата на репресираните родители? Накъде сме тръгнали?

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Taka e по уkpoФaшиcтkи

Taka e по уkpoФaшиcтkи

02.04.2023 | 17:34

Стотици вярващи се стекоха в Киовско-Печорската лавра, за да защитят духовното сърце на Украйна. Те бяха провокирани в петък преди обяд от група мъже, нахлули на територията на манастира с плакати съдържащи призиви към изгонването на руските монаси и скандирайки лозунги призоваващи към насилие, пише Труд бг. Един от провокаторите, преоблечен като монах, започна да пръска молещите си с вода. След намесата на полицията, агресивните подстрекатели бяха изведени от пределите на манастира. Повод за сблъсъците стана изгонването на монасите от Киенско-Печорската лавра. Всичките обитатели на най-големия православен манастир в Украйна трябваше да го напуснат до 29 март.

Отговори
1 0
“така не се е действало и в късния СССР”

“така не се е действало и в късния СССР”

02.04.2023 | 04:35

Абсолютно вярно. Но при Сталин е било така.

Отговори
9 4
Бате Гойко

Бате Гойко

02.04.2023 | 02:30

Цивилизования свят и Русия на Путлер…

Отговори
23 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?