4232

Ужасът в Газа продължава: Сражения в района на най-голямата болница

Израел продължи да обстрелва мишени в Ивицата Газа и през нощта, а същевременно ожесточени сражения се водят между израелски военни и бойци на "Хамас" близо до най-голямата болница в анклава "Аш Шифа", предаде Асошиейтед прес.

В болницата хиляди медици, пациенти и разселени от конфликта хора са без електричество, казват представители на палестинските власти. Намаляват и запасите с продоволствия на медицинското заведение.

Вчера най-големият генератор на болницата свърши горивото и така се стигна до смъртта на преждевременно родено бебе, на още едно бебе в инкубатор, както и на четирима други пациенти, според министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" Ивица Газа, предаде "Нова ТВ".

Директорът на болницата Мохамед Абу Селмия заяви, че пациенти, особено такива в интензивното отделение, започват да умират. Той говори за АП на фона на стрелба и експлозии. Директорът каза, че израелски военни стрелят по всеки вън или извън болницата и пречат на придвижванията между сградите на болничния комплекс.

Световната здравна организация заяви, че е изгубила връзка с болницата.

Израелски военни потвърдиха, че има сблъсъци извън болничния комплекс, но говорителят на израелските сили Даниел Хагари опроверга твърденията на директора на болницата, че тя е под обсада. Хагари каза, че израелските военни ще помогнат днес при преместването на бебетата, лекувани в болницата и заяви, че израелските сили говорят пряко и редовно с персонала на болницата.

Според министерството на здравеопазването на Ивицата Газа в болницата има все още 1500 пациенти заедно с 1500 души медицински персонал и  между 15 000 и 20 000 души, потърсили там убежище. Хиляди хора са избягали от болницата и от други болници в Газа, които бяха подложени на атаки.

"Тази нетърпимо отчайваща ситуация в болницата "Аш Шифа" трябва да бъде прекратена сега", казва генералният директор на Международния комитет на Червения кръст Роберт Мардини.

Палестинският "Червен полумесец" пък  съобщи, че израелски танкове се намира на 20 метра от болницата "Ал Кудс" в град Газа, като предизвикват изключителна паника сред 14 000-те души, потърсили там убежище от сраженията в Ивицата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "Хамас" носи отговорността за всеки случай, при който страдат цивилни. Израел от дълго време обвинява организацията, че действа в гъстонаселени квартали, използвайки цивилните като човешки щит.

Вчера Нетаняху започна да очертава и плана на Израел след края на войната в Газа, който контрастира рязко с визията, прокарвана от САЩ, отбелязва АП. Нетаняху заяви, че Газа ще бъде демилитаризирана и че Израел ще запази контрола върху сигурността, като ще бъде способен да влиза в Газа свободно, за да преследва ислямисти. Нетаняху също така отхвърли идеята, че Палестинската автономна власт, която понастоящем управлява части от окупирания Западен бряг, би имала на някакъв етап контрол върху Газа, отбелязва АП. "Хамас" изтласка силите на Палестинската автономия от ивицата Газа през 2007 г. след седмица на улични боеве.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Не вярвам

Не вярвам

12.11.2023 | 19:13

една дума на палестинското “правителство”.

Отговори
1 0
999

999

12.11.2023 | 14:35

Евреите бавно но сигурно си приближават към новите газови камери

Отговори
6 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.11.2023 | 14:16

Ж е с т о к о с т

Отговори
5 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.11.2023 | 14:16

о Б ожичко

Отговори
5 2
Така както са описани жертвите и страданията на палестинците

Така както са описани жертвите и страданията на палестинците

12.11.2023 | 13:55

Сигурно израелците са обхванати от съчувствие към тях и негодувание от войната. Или пък не? Сплотени и изпълнени с чувство на превъзходство над всички останали, даващо им правото да решават, на кого да позволят да живее и кой да умре?

Отговори
5 2
МУН

МУН

12.11.2023 | 13:26

Свинчо, палестинците ли са терористи, че Израел създаде държава на тяхна територия и година след година ги изтика от нея на 10 пъти по-малка територия? ХАМАС е създаден от Израел. Защо и как е отделен въпрос. Това няма откъде да знаеш. Европата общо взето внимава с поддръжката на евреите, защото мюсюлмани бол в европейските държави. В една Франция са над 9 милиона, над 10% от населението. Само ганчовците не се сещат, че мюсюлманите у нас са твърде многобройни и да бъдат дразнени и предизвиквани може да ни донесат големи неприятности. Но за главока по-долу това няма значение. Тъпп та объл.

Отговори
9 1
И защо да дразним мюсулманите?

И защо да дразним мюсулманите?

12.11.2023 | 16:53

Живеем си с тях мирно. Приели сме на наша земя арменци, бели руснаци, гърци, не сме си дали евреите на Хитлер. Е, имаше един период с бай Тошовото преименуване и после с подличкото разрешение да пътуват, та да избягат в Турция. Разговарял съм с такива там. Всички ги мъчеше носталгията, враждебност не срещнах никъде. Мислех си, че ни мразят, не, представите ми се преобърнаха.

Отговори
1 0
Батко

Батко

12.11.2023 | 12:53

Който подкрепя терористи си заслужава съдбата!

Отговори
4 11
МУН

МУН

12.11.2023 | 13:31

Тъй, тъй, и затова е съвсем в реда на нещата да се радваме, че евреите избиха над 4000 палестински деца. Точно това обясняваше някаква юропейска гъска, че палестинските деца са виновни и следва да бъдат избити. И не можело да се сравняват палестински с израелски деца.

Отговори
8 2
Мадлин Олбрайт

Мадлин Олбрайт

12.11.2023 | 14:17

По въпроса за избитите от Американците деца в Сърбия каза - “Това са приемливи загуби”

Отговори
8 1
Жертвите от бомбардировките в Сърбия се определят на 600 до 1200

Жертвите от бомбардировките в Сърбия се определят на 600 до 1200

12.11.2023 | 14:29

Жертвите в бивша Югославия предизвикани от действията на Сърбия са почти 300000.

Отговори
5 2
Алексия траверса от Кючука, като Съдбата

Алексия траверса от Кючука, като Съдбата

12.11.2023 | 14:46

Ела в Кючука да ти го подам на устенцата!

Отговори
1 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?