Следвайте ни

Ужас! Огромни дупки поглъщат къщи в Турция СНИМКИ

viber icon

Кратери, които често са достатъчно широки, за да погълнат къща, се роят в засегнатите от суша равнини в централната турска провинция Коня през последните няколко години.

Броят на дупките се е увеличил значително за една година поради прекомерното използване на подпочвените води за напояване и в провинция Афьонкарахисар в Централна Анадола .

Това явление притеснява фермерите, тъй като тези образувания се разпространяват все по-близо до жилищните и земеделските райони.

Районът, засегнат от масивните земни свличания, се разширява с течение на времето и се разпространява в цялата равнина около град Коня, който е земеделската столица на страната. Специалисти констатираха, че тези кратери са причинени от сушата в следствие на глобалното затопляне.


Докато властите работят по планове за запълване на образуваните дупки, броят на подземните дупки, който беше около 330 през миналата година, почти се удвои до 600 в региона тази година.


Неотдавна дупка, която се образува в квартал Емирдаг на Афьонкарахисар, достигна дълбочина 30 метра и ширина 20 метра.


Засега няма съобщения за жертви, но земните пропадания правят значителна част от полетата неизползваеми.


В разговор с агенция Демирорен хабер, Ешреф Коч, фермер в региона, каза, че дупка, която в началото е била с малки размери, е започнала да се разширява по-късно и е застрашила от срутване обитавана къща в близост. Фермерът призовава властите да предприемат действия срещу бедствието.


Мустафа Сойсал, друг местен жител, който забелязал образувани нови дупки в полето, докато пасял животните си, каза, че се страхува за животните, които могат да попаднат в тези дълбоки ями.


Подземните дупки са сравнително скорошно явление, но неконтролираното използване на вода от 70-те години на миналия век се счита за основен фактор за тяхното увеличаване.


Наскоро Центърът за изследователска дейност в провинция Коня инициира цялостно проучване върху проблема.

Снимки: Анадолска агенция 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?