Следвайте ни

Уикипедия проговори на български език преди 15 години

Според Уикипедия българоезичната  версия е създадена на 6 декември 2003 г. Първата статия е за Григориански календар, публикувана в превод от френски език, като приоритет на първите редактори е преводът на интерфейса и на първите помощни страници на български език.

Към юли 2013 г. по брой статии тя е на 36-о място от 285 уикипедии на различни езици. Към 4 декември 2018 г. същата има 247 555 статии.

На 9 ноември 2009 г. българоезичната Уикипедия получава специална награда от БГ Сайт за цялостен принос за развитието на уеб пространството на български език.  

Освен категориите за най-интересните теми са създадени и портали. Усилията на група редактори с интереси в някоя обща тема и желание да я развиват съвместно се координират чрез създаване на специална страница - проект. Това не е място за писане на енциклопедични статии, а за организация на авторите в тази категория, за планиране на дейностите им, обмен на източници на информация по темата и обсъждания.

Според историци обаче в българската Уикипедия се срещат грешки и неточности. Затова те препоръчват на хората, които държат информацията да бъде коректна, да правят справки с историческите документи и в класическата енциклопедия.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?