49

Угур Шахин: Работим върху ваксини срещу СПИН, туберкулоза и малария

Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Бионтек, която разработи РНК Covid-19 ваксина заедно с Пфайзер, говори пред френския вестник Льо Монд. 


Той сподели подробностите за РНК технологията, като подчерта, че тя ще помогне за борбата с много болести.


Шахин отбеляза, че тази технология може да предложи персонализиран метод на лечение. РНК технологията може да се използва срещу инфекциозни заболявания, рак и хронични заболявания.


Шахин каза: „Работим за разработване на ваксини срещу болести като СПИН, туберкулоза и малария. Получаваме подкрепа от фондация Бил и Мелинда Гейтс за борба с първите две болести, които споменах.  В момента всички проекти са в предклинична фаза.  Заедно с нашия партньор Пфайзер ние продължаваме да работим по ваксината срещу грип, която е в процес на клинично разработване. Нашата цел е да започнем клинични изследвания за малария и туберкулоза до края на 2022 г.  В допълнение към тях искаме да започнем процеса на предклинични изследвания още за 10 различни заболявания.


Използваните в момента ваксини срещу грип не произвеждат достатъчно Т клетки, заяви Шахин, като допълни: „Въпреки това, проучванията показват, че CD8 Т-клетките играят критична роля в предотвратяването на образуването на грип.  Така че ние разглеждаме отблизо отговора на Т-клетките."


Шахин посочи, че РНК ваксините могат да се произвеждат по-бързо и за по-кратко време и обърна внимание на факта, че може да се направи по-точна формула на ваксината според последните резултати от изследванията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Е пъ нама са минем я

Е пъ нама са минем я

06.01.2022 | 18:16

Пъ ние смазваме Гилотината бе чифут Шматкин

Отговори
0 0
Лала Шахин

Лала Шахин

06.01.2022 | 14:04

Лошо няма, почвайте да ваксинирате наред и за СПИН, щом има уплашени балъци, ще има и богати тарикати!

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?