49

Удря ли ни продоволствена криза? В Полша свършва захарта

Полша налага ограничения върху продажбата на захар, пише „Fakt“.

Представители на търговските вериги обявиха, че това е временно явление в разгара на сезона на домашното консервиране. Експертите по селскостопанските пазари обаче смятат друго. Повишаването на цената на захарта и нейното изчезване е следствие от световната продоволствена криза, нарастващите цени на петрола и... присъствието на украински бежанци.

Ограниченията за продажба на захар са в сила от сряда, 20 юли. Ограничението за захарта е до 10 килограма, а в някои магазини цените са драстично завишени.

"Тази година няма да има компоти, защото не мога да си ги позволя. Оказва се, че не мога да си позволя дори да добавя захар в чая си", оплаква се пенсионер.

"Наблюдаваме повишено търсене на захар, което е реакция на потребителите на съобщенията за недостиг на продукта. Освен това, предвид разгара на сезона на домашното консервиране, когато търсенето на захар е естествено по-високо, клиентите купуват повече, отколкото им е необходимо. Получаваме също така сигнали, че сладкарските предприятия са се насочили към захар от пазара, а не от източници на едро, поради по-ниските цени на дребно", посочва Патриция Каминска, PR мениджър.

"Всичко поскъпва, не само захарта. Имаме работа с широк спектър от увеличения на цените на селскостопанските продукти. Това е следствие от случващото се на световния пазар, където цените също се повишиха", подчертава Яков Олипра, анализатор в банка Credit Agricole.

Световното производство на захар се основава на захарната тръстика. Ако цените на петрола се повишат, тръстиката се използва за производство на биоетанол. Това е един от факторите за повишаване на цените.

"Припомняме също, че на местно ниво разходите за производство на храни силно нарастват. Торовете, продуктите за растителна защита са по-скъпи", изброява Олипра факторите, които влияят върху повишаването на цените. "Първо заради пандемията, а след това заради конфликта в Украйна имаме нарушени вериги за доставки. Транспортните разходи се увеличават", добавя той.

Както посочва Олипра, в някои магазини липсва не само захар, но и растително масло. Той добавя, че присъствието на украински бежанци също оказва влияние върху повишеното търсене.

"Не се страхувам, че тя ще стане дефицитна стока", уверява Яков Олипра. „След Франция и Германия ние сме един от основните производители. Разполагаме с обширен захарен сектор".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Аха

Аха

21.07.2022 | 14:59

Помните. Ли "кризата" с олиото и бензина пролетта? Е, същата ХИБРИДНА паника!

Отговори
13 1
Ангел Грънчаров от ТЕТа

Ангел Грънчаров от ТЕТа

21.07.2022 | 14:29

Уж щяха да фалират Путин със санкции, а то соросоядска Европа ще е и на свещи!

Отговори
9 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?