Следвайте ни

Удивително: 17 000 земетресения разтресоха Исландия за седмица

viber icon

Дори и за вулканичен остров, който да свикнал от време на време да се разлюлява, това беше необичайна седмица за Исландия. Според Исландската метеорологична служба през последните 7 дни са регистрирани 17 000 земетресения в югозападния регион Рейкянес.

Най-големият трус е бил с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер, станал сутринта на 24 февруари. Той е най-силният в поредица земетресения, които продължават да тресат домовете на жителите на близкия столичен град Рейкявик и общините около него. Там живеят две трети от исландското население. Две по-големи земетресения - с магнитуд 5,0 по Рихтер, също удариха на 27 февруари и 1 март.

Досега земетресенията са причинили малко щети, въпреки че Администрацията на пътищата и крайбрежията на Исландия съобщава за пукнатини по пътищата в района и паднали скали по стръмни склонове близо до епицентъра на земетресенията, пише dnes.bg.

"И преди съм усещал земетресения, но никога толкова много поред", казва един жител на Рейкявик пред CNN. "Много е необичайно да усещаш как Земята се тресе 24 часа в денонощието цяла седмица. Това те кара да се чувстваш много малък и безсилен срещу природата."

В риболовния град Гриндавик местните жители са на най-близо до трусовете. "Не съм изпитвал подобно нещо преди", казва Пал Валур Бьорнсон, който преподава в местния Колеж по рибарство и е депутат.

"Свикнали сме с това - започна преди една година. Но сега е много по-интензивно  - много обезпокоително. Не се страхувам, но това ни причинява неудобство. Събудих се два пъти снощи заради трусовете. Когато си лягах да спя имаше голям трус и се събудих от голям трус. Трудно е, но трябва да се научим да живеем с тях ", каза той.

Исландия се намира на тектонична граница на плочата, която непрекъснато се разделя, отблъсквайки Северна Америка и Евразия една от друга по линията на Средноатлантическия хребет. Повечето сеизмични дейности тук се улавят само от чувствителна научна апаратура. Случайните по-силни трусове са неизбежна част от живота в активен сеизмичен регион.

Само че този път тътенът под земята няма край.

Йорвалдур Мордарсон, професор по вулканология в Университета на Исландия, каза, че притесненията от непрестанната сеизмична активност са разбираеми. "Разбира се, това притеснява хората. За този регион това всъщност е доста необичайно, не поради вида на земетресенията или тяхната интензивност, а поради продължителността им. Това продължава вече повече от седмица."

В момента се питаме "Защо". Защо се случва това? Много вероятно е да имаме проникване на магма в земната кора. Определено се е приближила по-близо до повърхността, но ние се опитваме да разберем дали се приближава още по-близо до нея", каза той.

С толкова много вулкани в района местните власти предупредиха, че изригването може да е неизбежно.

Елисабет Палмадотир, специалист по природни опасности в Исландския метеорологичен офис, заяви пред CNN, че властите разполагат оборудване за наблюдение в района на трусовете, от GPS и монитори за земетресения до уеб камери и газови детектори.

Тя също не може да си спомни да е преживявала толкова много земетресения за толкова дълъг период от време. Палмадотир предупреждава, че по-мощно събитие може да предизвика безпокойство и изчислява, че районът може да претърпи земетресение с магнитуд 6 по Рихтер или повече.

"В този конкретен район, където сме наблюдавали активност през последната седмица, бихме могли да претърпим земетресение с магнитуд 6.0. Но можем да имаме 6.5 на изток от района, източно от езерото Клайфарватн", казва тя.

Изглежда, че няма градове, изложени на риск от потоци от лава в случай на вулканично изригване, според последното моделиране на Университета на Исландия за вулканология и природна опасност, която публикува карти на потенциалните потоци в сряда.

"Въз основа на сегашния модел нито един голям град не е в опасност", казва вулканологът Арман Хьоскулдсон, като добавя, че международното летище Кефлавик - една от най-преките връзки между Исландия и останалия свят - също ще бъде пощадено. Главният път, свързващ летището със столицата Рейкявик, обаче може да бъде засегнат, както и някои електропроводи, добави той.

Палмадотир отбелязва, че подобни модели не отчитат възможните опасни газове, които биха могли да се отделят от вулканично изригване.

Опасенията за голямо изригване припомнят изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г., което предизвика едно от най-големите спирания на въздушния трафик след Втората световна война. Но Палмадотир е на мнение, че подобен пепелен шлейф би бил малко вероятен в настоящата ситуация.

Мордарсон добавя, че "съставът на магмата тук е много по-различен, а интензивността на експлозивната активност би била значително по-малка."

В сряда следобед трус близо до вулкана Кейлир, само на 20 мили южно от столицата, накара властите да забранят движението в района. На своята уеб страница исландската служба за MET твърди, че подобна дейност преди това е предшествала изригвания.

Видир Рейнисон, главен началник в департамента за гражданска защита и управление на извънредни ситуации в Исландия, заяви на пресконференция в сряда, че изригването е "по-вероятно, отколкото не е" през следващите няколко часа. То би било първото в района от 12-ти век.

Засега жителите очакват признаци на изригване, някои с вълнение, други с безпокойство. Víkurfréttir, местна новинарска служба, е инсталирала видеокамера, насочена към планината Кейлир, която ще започне предаване на живо в случай на изригване.

През последните 24 часа големите земетресения, които се усещаха през предходните дни до голяма степен са утихнали, но сегашното затишие може да не продължи дълго.

"Определено не е приключило", казва Палмадотир.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?