Следвайте ни

Удивителни СНИМКИ на най-голямата мозайка в света - част от хотел-музей в Турция

viber icon

В югоизточна Турция, само на километри от Сирия, се намира древния град Антакия. Градът е люлка на христянството и е известен предимно с първата църква след Йерусалим, както и с много древни мозайки. 

В този град се срещаме с един уникален хотел-музей. Той е дом на най-голямата мозайка в света, открита през 2010 г., наподобяваща намачкан килим. 

Строителен екип в Антакия, Турция, е направила удивително откритие, докато копае основите за хотела през 2010 г. Те открили мозайка, датираща от преди 2000 години. Строителството е спряно, докато се провеждат шестмесечни археологически разкопки. Това, което археолозите открили, е свръх очакванията. Под основата на бъдещия хотел се крие най-голямата, и може би най-дълго правената мозайка в света. Своеобразният "килим на времето" съдържа произведения от тринадесет различни цивилизации, обхващащи периода от елинизма до исляма.


Мозайката обхваща зашеметяваща площ от 1200 кв. м. А целият археологически комплекс е 17 хил. кв. м. Археолозите смятат, че мозайката някога е била част от правителствена сграда,
датираща от шести век. Но артефактите, намерени вътре, датират от елинистическата епоха, която започва през 323 г. пр.н.е. В допълнение към мозайката, археолозите разкриха руини от сгради, монети, статуетки на Ерос и др.


Освен големия размер на обекта, друг любопитен детайл в мозайката в Антакия е продължителността на изграждането ѝ. Смята се, че тринадесет различни цивилизации са допринесли за сегашния вид на мозайката. Това започнало по времето, когато гърците управлявали Антиохия, около 300 години преди раждането на Христос.


Богатството на тази мозайка идват от изключително разнообразни култури, като гърците, римляните, византийците, арабите, кръстоносците и египтяните. 


Мозайката е приправяна в продължение на повече от петнадесет века, от около 300 г. пр.н.е. До 1200 г. Може да изглежда странно, че такава чудна мозайка може да бъде намерена в град,
сравнително непознат за повечето Българи, като Антакия. В крайна сметка очакваме тези неща от градове като Рим, Атина и Йерусалим. Но по време на своята 15 вековна история, Антакия е един от най-влиятелните градове в Близкия изток.


Антакия, някога е бил древният град Антиохия, градът, в който християнството е започнало. Тук се намира първата църква, в пещера, където е проповядвал Св. Петър. 


Всъщност по едно време Антиохия се съревновавала с Александрия като най-важния град в Близкия изток.


Антиохия е основана по същото време, когато е започнала мозайката в Антакия: 300 г.
пр.н.е. Присъединява се към Римската република около 64 г. пр.н.е. И остава част от
империята до 387 г. сл.н.е. През следващите седем века градът преминава между
Константинопол, Византийската империя и арабско владичество. През 1098 г. кръстоносците завладяват Антиохия и тя сменя владетелите си десетки пъти през следващите векове. 


Османските турци превземат Антиохия, през 1517 г. Тя остава част от Османската империя до Първата световна война, когато минава в границите на Сирия. През 1939 г. след проведен референдум, Антакия става част от Република Турция, където остава и до днес.


Когато мозайката в Антакия е разкрита, архитектите на хотела имахли сложен проблем. Те трябвало да намерят ново място за хотела, за да се съобразят с изискванията за опазване на историческите обекти в Турция. 


Продължаването на изграждането на хотела на това място би означавало огромна историческа бюрокрация, но собствениците решили, че си струва и е осъществен уникален проект хотел-музей в сътрудничество с министерството на културата. Така преминали още десет години в разкопки и експониране на мозайката и руините и се стигнарбло до компромисен вариант за изграждане на хотелската част от преносими елементи, които при необходимост да бъдат демонтирани безпроблемно. Едва през 2019 година строителството е завършено и хотелът е отворен.

 

Така постройката в Антакия разполага с долен етаж, който едновременно е музей, т.е. не е необходимо да сте гост на хогела, за да посетите историческите забележителности наоколо. 
Посетителите могат да видят внимателно запазените мозайки и фрагменти от стени под сградата.
Възможно е да се разходите по хилядолентата мозайка, върху повдигнат стъклен под. Както и да посетите обширния искорически комплекс. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?