71

Удар в гърба: Гаджето на Ева Кайли призна за мръсните пари от Катар

Италианецът Франческо Джорджи - интимен партньор на арестуваната бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли - признал пред следователите, че е приемал "мръсни пари", писа днес италианският вестник "Република".

Красивата 44-годишна гъркиня, която е бивша журлналистка, в момента е в ареста заради разследването за  лобизъм и корупция в полза на Катар. Полицията вече откри и иззе над 1,5 милиона евро в брой, дадени като подкуп. Част от пачките, открити в дома на Кайли и в куфар на баща й, са били изтеглени от банка в Белгия.

Скандалът с предполагаемото влияние на Катар върху политическите решения в Европейския парламент продължава да се разраства.
Джорджи признал, че е бил част от организация, използвана от Мароко и Катар за намеса и влияние върху европейските институции. Задачата му била да управлява подкупите. Според вестника Джорджи също така е посочил, че подозира Андреа Коцолино (италианец) и Марк Тарабела (белгиец), и двамата членове на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, че са приели пари чрез бившия италиански евродепутат Антонио Панцери.

Твърди се, че също и Мароко е замесено в предполагаемата афера с подкуп чрез външната си информационна служба Dged. Документите, с които вестникът се е запознал, показват, че Панцери, Коцолино и Джорджи са поддържали контакти с Dged и Абдерахим Атмун, посланик на Мароко в Полша.

В центъра на разследването на белгийската съдебна система е мрежата на Панцери. Дълги години той е член на социалдемократическата партия (Partito Democratico), която понастоящем е най-силната опозиционна партия в Италия. През 2017 г. преминава към партията на бившия италиански комунистически лидер и бивш премиер Масимо Д'Алема, но остава в Европейския парламент в Групата на социалистите.

Прокуратурата в Брюксел е сигурна, че Панцери е дърпал конците, когато е ставало въпрос за оказване на влияние върху политическите и икономическите решения на Европарламента в полза на държави като Катар или Мароко. В центъра е неправителствената организация "Борба с безнаказаността", която Панцери основава след напускането на Европейския парламент през 2019 г.

Твърди се, че е разпределил парите от Катар, за да повлияе на парламентарните решения в полза на емирството. Панцери е в ареста в очакване на съдебен процес, а съпругата и дъщеря му също са арестувани. Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, който похвали реформите на пазара на труда в Катар като "история на успеха" и който също е замесен в случая, бе освободен в неделя с лека мярка за неотклонение. В интервю на 25 октомври той похвали Катар като страна, ориентирана към реформи.
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
лъчо

лъчо

15.12.2022 | 21:38

Егати демокрацията егати справедливостта то май гнило било на върха на европейския съюз да си събираме багажа и да изчезваме докато не са ни обрали хептен държавата

Отговори
5 3
шорошоядко

шорошоядко

15.12.2022 | 15:57

Така е само, 'га чичо Шорош и "Америка за България" дават, само тогава парите са чисти и неопетнени, за благото на световната демокрация!

Отговори
3 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?