Следвайте ни

Учредяват Червения кръст и Червения полумесец през 1864 г.

Книгата на швейцарския бизнесмен Жан-Анри Дюнан предизвиква света да създаде хуманитарната организация

На този ден през 1864 г.  представителите на 12 нации  подписват първата Женевска конвенция  за подобряването на състоянието на ранените в армията на бойното поле. С този акт  се учредяват Червеният кръст и Червеният полумесец.

 


Подписи под конвенцията слагат пратениците на Баден, Белгия, Дания, Франция, Хесен, Италия, Холандия, Португалия, Прусия, Швейцария, Испания, и Вюртемберг. Документът съдържа десет статии, които установяват за първи път  правила, гарантиращи неутралност и защитата на ранените войници, полеви медицински персонал, както и специфични хуманитарни институции във въоръжен конфликт.

 


Инициативата  за тази хуманитарна организация принадлежи на  швейцарския бизнесмен Жан-Анри Дюнан. През юни 1859 г. той  пътува до Италия, за да се срещне с френския император Наполеон III с намерението да обсъдят проблемите за  стопанска дейност в Алжир. В малкото градче Солферино Дюнан  става свидетел на кървава битка. В страната  се води австро-итало-френската война. В един и същия  ден около 40 000 войници  падат на бойното поле. Едни са убити, други са ранени.  Жан-Анри Дюнан е шокиран от ужасяващата  гледка, от  страданията на ранените войници и  почти пълната липса на медицинска помощ. Бизнесменът  се отказва от пътуването, за да помага  на  ранените.

 

По-късно в  Женева предприемачът пише книга ”Спомен от Солферино” и я издава  със собствени средства през 1862 г. След това изпраща копия от книгата си на водещи политически и военни дейци от цяла Европа, призовавайки  за формиране на национални доброволчески организации за хуманитарна помощ на войниците и всички  пострадали в резултат на военни действия.

 


През 1863 г. Гюстав Моание, адвокат в Женева и президент на Женевското общество за обществено благосъстояние, получава копие от книгата на Дюнан и я представя за обсъждане. На идеята се дава ход - започва  дискусия, назначава се  комисия, която да проучи доколко е осъществимо предложението на Дюнан, свиква се  международна конференция за изпълнението му.

 

Бизнесменът толкова много се отдава на каузата, че е принуден да обяви банкрут.  През 1901 г. норвежкият  Нобелов комитет предлага наградата да бъде връчена  на Жан-Анри Дюнан и Фредерик Пари, водещ международен пацифист.

 


Днес Международната федерация на Червения кръст, управлявана  от  Женева, има офиси  в Африка, Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Северна Африка. Включва 191 организации. Получава Нобелова награда за мир през 1963 година.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?