Следвайте ни

Учителите в Турция ще бъдат ваксинирани преди 1 март

viber icon

Учителите в Турция ще получат ваксинации срещу COVID-19 през февруари, докато се подготвят за постепенно повторно отваряне на училищата, което ще стане за цялата страна от 1 март, заяви министърът на образованието Зия Селчук днес.

 

Президентът Тайип Ердоган обяви снощи, след заседание на кабинета, повторното отваряне на училищата, като заяви, че обучението в селските училища ще бъде възобновено на 15 февруари, докато всички други класове и възрастови групи ще бъдат отворени на 1 март.


В телевизионно обръщение министър Селчук каза, че всички предучилищни училища също ще бъдат отворени на пълен работен ден от 15 февруари, докато другите класове ще започнат на 1 март. „Планираме да ваксинираме нашите учители
през февруари, тъй като те ще започнат обучение от март“, каза той.


Учениците от началното училище ще посещават класовете два пъти седмично, докато учениците от 8 и 12 клас - които учат за изпити в гимназията и университета - ще присъстват на пълен учебен ден.


Планирана е „всеобхватна учебна програма“, която да компенсира загубите от пандемията, каза Селчук, добавяйки, че учениците няма да се считат за отсъстващи, ако родителите решат да продължат онлайн обучението.


До момента в Турция има близо 2,5 милиона случая и над 26 000 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията през март миналата година. Според данни на Министерството на здравеопазването до момента около 2,2 милиона турци са ваксинирани, с китайската ваксина Коронавак.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай