49

Учители в Германия настояват за премахване на часовете по английски език

Една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, изучаването на английски език задавало грешни приоритети

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Рамщайн

Рамщайн

16.06.2023 | 09:11

Естествено,първи ще се сапикясат германците,а след тях...много след тях...и ние.

Отговори
1 1
Абе

Абе

12.06.2023 | 08:27

То същото е и у нас, още не се родило детенцето и вече изучава английски, а в същото време все повече чужденци учат у нас, заради по евтините такси, и не знаят или не искат да знаят и една българска дума. Аз пък защо ще съм длъжен да им говоря на англе.

Отговори
13 3
Ша са роди Майн Фюрер пак по тези земи

Ша са роди Майн Фюрер пак по тези земи

10.06.2023 | 14:26

Геееее И дойча май почна да се усеща как чиииииифутите от ВАЩ и Ингилизия ги превземат леко меко бавно културно освен със окупационните хамерикански бази нацвъкани там

Отговори
11 5
Свилен

Свилен

10.06.2023 | 16:06

Майн Фюрер сега е зает със СВО. Като го очистят, ще се прероди отново в Дойчланд

Отговори
3 5

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?