Следвайте ни

Училищата в Турция отвориха и пламна третата вълна

viber icon

Тестът за коронавирус на 14 души от семействата на 5 ученици, които са използвали една и съща флейта в училище в гр. Самсун, е положителен, съобщи Анадолската агенция. Това се случило, докато си играели в междучасие в училище. 

Едно от децата обяснило, че изтрило флейтата, преди да я използва, но въпреки това много хора са заразени с вируса.

"Повторното отваряне на училищата е част от причината за увеличаването на случаите", каза ръководителят на катедра по медицинска микробиология проф. Асуман Биринджи от университета "19 май" и добави, че учениците трябва да бъдат обучени за ефективно предпазване от вируса, тъй като те сега са едни от най-големите разпространители на болестта. 

Проф.  Д-р  Асуман Биринджи (АА) 

Дистанционното образование в турските училища бе прекратено на 1 март, но оттогава страната преживя това, което експертите нарекоха трети връх в пандемията, като вече над 80 на сто от населението живее в райони с „много висок риск“ от коронавирус.
 
Град Самсун, който се намира на турското Черноморие, с 587 души на 100 хил., вече месец е рекордьор по брой заразени в Турция. 

Проф.  Д-р  Асуман Биринджи каза следното: „Нашите учители също трябва да бъдат ваксинирани възможно най-скоро“. В Турция вече започна ваксинацията на преподавателите, но е в начален стадий. 

"Хората се предпазват, но продължават да виждат внуците и децата си и не спазват необходимите мерки за сигурност," предупреждава Биринджи.

"Всеки, който влиза в дома, е рисков фактор. Баба и дядо ми споделиха: „Не сме се срещали с никого по време на пандемията, дойдоха само дъщеря ни и внука за малко“.  Дядото държал внука си и му се радвал, но детето случайно кихнало. Сега бабата и дядото са позитивни", даде пример специалистът. 

Проф. Асуман Биринджи допълни: "В момента броят на случаите надмина пика, който имахме наесен. Но сега сме много по-подготвени. В Самсун имаше 2 лаборатории през ноември и декември. В момента имаме 10 лаборатории. Нашите тестове излизат за много по-кратко време. Ето защо апелирам гражданите да си направим тест без да губим време. Колкото по-скоро се тестваме, толкова по-ефективно ще предотвратим разпространението на коронавируса."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?