Следвайте ни

Учениците в Турция няма да бъдат ваксинирани задължително

viber icon

Учебния процес в Турция започна на 6 септември. Министърът на образованието Махмут Йозер заяви вчера, че училищата ще продължат да бъдат отворени за присъствено обучение. "Няма задължение за ваксинация или PCR за учениците, както се твърди в медиите тези дни. Няма да се извършва PCR тест на дете без съгласието на родителя.", допълни той.

В изявления в пряко предаване на държавния канал TРT Хабер, министър Йозер заяви, че до сега няма затворени училища поради пандемията. Той каза, че само в 198 от 850 хиляди паралелки присъственото обучението е прекъснато поради констатирани коронавирус случаи.  "Училищата ще останат отворени, надявам се, че ще продължим обучението по този начин", каза министърът.

Министър Йозер заяви още, че „решенията за присъствено или онлайн обучение трябва да се вземат на базата на училище, а не на окръг или област. Въпреки че ваксинацията е доброволна процентът на ваксиниране на учителите е по-висок от средния за Турция - 91 % са получили поне една доза ваксина. А процентът на учителите, които са получили две дози ваксина е 78 процента. Нашите учители са много добри не само по отношение на собственото си здраве, но и по отношение на примера, който дават на обществото.", добави министъра. 

На твърденията в пресата, че в училищата ще бъдат правени PCR тестове на произволен принцип, Йозер обяви: "Няма задължение за ваксинация или PCR за учениците. Няма да се извърши PCR тест на дете без съгласието на родителя. Министерството на здравеопазването ще обяви кога приложението на тази мярка ще започне." 

До момента в Турция са възможни ваксинациите за всички над 15 годишна възраст, както и на хронично болните деца над 12 г. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?