Следвайте ни

Учени: Търговците в Ухан не са продавали прилепи и панголини

viber icon

Над 47 000  различни животни са продадени на китайските пазари от май 2017 година до ноември 2019 година, сочи изследване на британски и китайски учени, цитирани от "Саут Чайна морнинг пост" и ТАСС.

Екзотични бозайници и редки влечуги, сред които са цибетки, норки, енотовидни кучета, белки, язовци, лисици, таралежи, птици, змии са се продавали на пазарите в китайския град Ухан преди да се разрази пандемията от новия коронавирус.

Учените обаче не са намерили доказателства, че в този период там са продавани  прилепи и панголини, смятани за предполагаеми преносители на новия коронавирус.

"Почти всички животни са се продавали живи, плътно затворени в клетки, в лошо състояние. Повечето от търговските обекти са предлагали услуги по разфасоване на месото им на място, което е оказало съществено влияние върху хранителната хигиена и опазването на дивата природа", се посочва в резултатите от изследването.

Специалистите от университета в Оксфорд и от Китайския западен педагогически университет в Нанчун, провинция Съчуан, събират и анализират данни от собствениците на 17 търговски обекта в Ухан. Основна цел на учените била да изследват пътя на разпространение на пренасяна от кърлежи болест, която протича с тежка треска и тромбоцитопения, но проучването може да хвърли светлина и върху източниците на пандемията от новия коронавирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?