Следвайте ни

Учени разкриха тайната на гигантските "зони на смъртта"

viber icon

Анализът на утайките по дъното на Берингово море през последните 1,2 милиона години, направен от учени от Калифорнийския университет, разкри връзката между затоплянето на климата и появата на „зони на смъртта“ с ниско съдържание на кислород в северната част на Тихия океан. Изследването е публикувано в научното списание „Science Advances“.

„За нас беше важно да разберем как изменението на климата влияе върху образуването на безкислородни „мъртви зони“, които разрушават екосистемата и унищожават източниците на храна за морския живот“, обясни един от авторите, Карл Кнудсън.

Изследователският екип е открил доказателства за формирането на "мъртви зони" в миналото чрез изследване на слоеве от утайки в дупки, пробити в морското дъно.

С течение на времето утаечните скали се натрупват и се отлагат на морското дъно. Организмите, живеещи в тези седименти, нарушават структурата им, но на местата, където са се образували безкислородни зони, структурата е запазена, тъй като всички организми са били убити, уточняват учените.

Също така те отбелязват, че за появата на такива зони не е необходим процес на топене на ледниците, свързан с доста топлия междуледников период, в който се намираме сега.

В бъдещо проучване групата учени планира да открие границите и степента на разпространение на „мъртвите зони“ в Тихия океан.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?