Следвайте ни

Учени разкриха как да спрем импулсивното пазаруване

viber icon

Колко често сте влизали в магазина за определена покупка и сте се връщали с чанти, пълни с неща, от които всъщност не се нуждаете, но не сте могли да устоите на изкушението? Възможно ли е да преодолеете това изкушение и да спрете да бъдете импулсивен купувач, пита Би Би Си.

Учени от катедрата по психология в университета „Юлий Максимилиан“ във Вюрцбург, Бавария, ръководени от д-р Ананд Кришна, решиха да се справят с този проблем (тяхното изследване беше публикувано в PLOS One).

Понякога, пишат учените, правите покупка от чисто любопитство - например вземате деликатес, който не сте опитвали досега. Или искате да се поглезите с нещо необичайно. Може да е всичко - шоколадово блокче, декорация за стая или дизайнерски дънки.

Понякога изпитвате удоволствие от спонтанна покупка, а понякога изпитвате чувство на изгаряща вина за пропилени пари. Повечето хора знаят как да потиснат този внезапен импулс да си купят нещо, което не е много или изобщо не е необходимо, но за това първо трябва да са наясно с риска.

Според д-р Кришна е невъзможно да се отдели категорията хора, податливи на импулсно купуване, но резултатите от изследванията на неговия екип предоставят инструмент за защита срещу подобно поведение.

Например тези, които обичат да получават удоволствия от живота, по дефиниция са със спонтанен характер. Когато са в добро настроение, те се стремят да изпитат радост и без да осъзнават, са привличани от нещото, което обещава да засили тази радост.

В този случай обикновено е достатъчен относително малък импулс в обратна посока, за да се вземете в ръце. Такъв импулс, според Кришна, може да бъде бележката "Спри!" в портфейла или нещо подобно.

Но има хора, които се грижат за безопасността и за тях една бележка в портфейла им няма да е достатъчна, трябва им време да помислят. Дори импулсивните покупки не се случват веднага с тях.

„Наистина ли е толкова вкусно, колкото изглежда?“ - мислите се втурват през главите им при вида на деликатес. И все пак процесът на отказ също отнема повече време. За тях ще работи подробно напомнящо съобщение „Днес не бива да правя необмислени покупки“, което те трябва да си повтарят няколко пъти, движейки се между рафтовете със стоки.

Може да изглежда, че такива хора изобщо не са застрашени от спонтанно пазаруване, но това не е така. Ако са в позитивно настроение, желанието им да се харесат е не по-малко от това на търсещите естествено удоволствие. Просто процесът на вземане на решения за такива хора ще отнеме осезаемо повече време.

В същото време авторите на изследването признават, че все още не разбират поведението на предпазливите купувачи в ситуации, когато времето изтича.

Така че не се изненадвайте, ако след като сте се качили на кантара сутрин и сте открили неприятно наддаване на тегло, сте си дали обет да не се приближавате към рафта със сладкиши, а след това в магазина сте били неудържимо привлечени да вземете шоколадово блокче пред самата касата (а те често са стратегически поставени там), когато абсолютно не остава време за размисъл.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

FARAON

FARAON

13.07.2021 | 09:39

ЕЙ! (Б)О КЛ У ЦИ Г А Д НИ, АКО МИСЛИТЕ, ЧЕ ЕЙ ТАКА ОТ САМО СЕБЕ СИ, ЩЕ ВИ СЕ РАЗМИНЕ -НЕМА! НА КОЛ ЩЕ ВИ Н А Б ИЯ ДО ПОСЛЕДНОТО М Р Ъ СНО К ОП ЕЛ ЕНЦЕ!

Отговори
0 1
FARAON

FARAON

13.07.2021 | 09:36

ПА И СКО ТА, ЩЕ ЗНАЕ, КОЛКО Е ПЛАТИЛ ЗА БОЯРИШНИК НА КОЛХОЗКИН С ПОМОЩА НА КРАТУНА & Co. БУЛГАРАШКИ П С Е ТА!

Отговори
0 1
FARAON

FARAON

13.07.2021 | 09:35

У ФАКТУРИТЕ ЗА ВОДА, ТЕЦ И ТОК ПИШЕ НАЙ-ОТГОРЕ, КОЛКО ТИ СТРУВА КУБИК СТУДЕНА ВОДА, КОЛКО ТИ СТРУВА КИЛОВАТ ДНЕВНА И КОЛКО НОЩНА ТАРИФА И КОЛКО Е СТРУВАЛ УСРЕДНЕНО КУБИК ТОПЛА ВОДА ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН. ТА СКО ТА ДА НЕ СИ СТУДИ БИРАТА ИЛИ ДА ОТВАРЯ ДА СЕ ПРОВЕТРЯВА ЗИМАТА, А ДА ПУШИ НА ТЕРАСАТА ИЛИ ДА НЕ КАНИ ВСИЧКИ ПОЗНАТИ ДА СЕ КЪШЯТ НА ТЕЦА.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?