Следвайте ни

Учени: Принцесите на Дисни възпитават равенство между половете

viber icon

Принцесите на "Дисни" могат да оказват благоприятно влияние върху малките момичетата и момчетата, твърдят американски учени. Аргументът им е, че децата, които са под въздействието на тази култура, след време е по-вероятно да имат прогресивни възгледи за жените и по-трудно да се поддават на "токсична мъжественост", съобщи Фокс нюз.

Учените от университета "Бригам Йънг" продължават предишното си изследване от 2016 г., когато установиха, че приказките за принцеси увеличават стереотипите при момиченцата от предучилищна възраст. Ръководител и на двете проучвания е Сара Койн. Екипът й е анализирал резултатите за 307 деца през пет години. Сега те вече са в предпубертетна възраст.

Анализът показва, че участниците, които преди са харесвали принцеси, с порастването имат положителни възгледи за равенството на половете, включително ролята в обществото, отношенията, възможностите за образование и кариера, пише  dariknews.bg.

"Историите с принцеси дават на жените сюжет, в който са протагонисти. Те следват мечтите си, помагат на другите около тях и стават хора, на които не е предписана роля само заради пола им - обяснява Койн. - Те казват и на момчетата, и на момичетата, че могат да бъдат най-различни . . . че не се очаква да бъдат нещо определено, това дава сили".

Момченцата, изложени на такава култура, по-добре изразяват чувствата си, не ги крият, не стигат до агресивност.

В същото време учените съветват родителите да казват на децата си да не се фокусират толкова върху външния вид на принцесите. Според тях тези истории не са за това как изглеждаш, а да следваш мечтите си и да разбереш кой си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

принц Чарлз, ходил до Столипиново

принц Чарлз, ходил до Столипиново

09.08.2021 | 19:42

Мда, учените са били някакви скъсани шушляци спонсорирани от Дисни!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?