71
Следвайте ни

Учени предупредиха: Очаква ни катастрофално земетресение!

viber icon

Учени от САЩ публикуваха прогноза за бъдещи сеизмични събития в северозападната част на Тихия океан. Според тях в близко бъдеще в този район на планетата може да се случи мощно земетресение.

В процеса на изследване геолозите обърнаха специално внимание на района на тектоничните разломи на Каскадия, където преди милиони години е имало огромен брой трусове, които впоследствие довели до катастрофални събития.

Според експерти в този район на Тихия океан океанска плоча се сблъсква с тектонска. Учените обръщат внимание на факта, че през последните години тук изобщо не се наблюдава дълбока активност и решиха, че това не е добре.

Факт е, че напрежението в скалите продължава да расте и във всеки един момент може да настъпи своеобразно освобождаване с катастрофални последици за крайбрежните територии, пише blitz.bg.

Според изследователите в началото на 18 век техните предшественици са наблюдавали подобен процес и са регистрирали огромно разцепление в тази тектонична зона.

Припомняйки трагедията, която се случи преди 10 години в Япония, учените казват, че подобни катаклизми тепърва ще се повтарят. Въпреки това, не само бреговете на Япония могат да пострадат, но и крайбрежните територии на други държави. Така например, според прогнозите на експертите, всеки момент може да възникне "разряд" в плочите и тогава 30-метрово цунами ще залее бреговете на северноамериканския континент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?