3906

Учени откриха свръхинтелигентна гъба, която може да замени пластмасата

В търсене на завладяващи алтернативи на пластмасата, изследователите във Финландия може би току-що са открили победител – и той вече расте по кората на дърветата.

Въпросното вещество е вид гъба, известна като Fomes fomentarius. Тя расте върху гниещата кора на дърветата и в миналото се е използвала главно като средство за разпалване на огън, което ѝ дава прозвището „гъба прахан“. (Наричана е още „копитна гъба“, защото формата ѝ наподобява копито.)

Изследователски екип от VTT Technical Research Center на Финландия обаче смята, че може да е много повече от това, пише The Cool Down. 

„Плодните тела на Fomes fomentarius са изобретателно леки биологични конструкции, прости по състав, но ефективни по отношение на предназначението си. Отглеждането на материала с помощта на прости съставки е алтернативно решение за преодоляване на разходите, времето, масовото производство и устойчивостта на начина, по който произвеждаме и консумираме материали в бъдеще“, се казва в изследването на екипа, публикувано наскоро в Science Advances .

Накратко вместо да произвеждаме масово пластмаса с огромна цена за нашата планета, в бъдеще бихме могли просто да отгледаме гъба с подобна структурна цялост като пластмасата.

Fomes fomentarius „има много плътен и твърд защитен външен слой, има по-мек порест среден слой и здрав и корав вътрешен слой“, според д-р Пежман Мохамади, един от съавторите на изследването. Това означава, че употребата на гъбата може да бъде невероятно разнообразна.

Мохамади казва пред CNN, че потенциалните приложения за Fomes fomentarius могат да включват неща, вариращи от ударопоглъщащи материали, топло- и звукоизолация и дори части за потребителски продукти.

На гъбата ѝ отнема от 7 до 10 години, за да нарасне до значителни размери в дивата природа, но изследователите смятат, че в лабораторни условия те биха могли да произведат много от нея в рамките на няколко седмици.

„С напредъка в индустриалната биотехнология ние прогнозираме производството на тонове гъби за няколко седмици, за разлика от дивия тип гъби, които отнемат години, за да растат“, казва Мохамади.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”