2374
Следвайте ни

Учени: Кучетата реагират с изненада на нарушаването на физичните закони

viber icon

Кучетата изглежда са запознати с основните закони на физиката и реагират с изненада на нарушаването им, пише сп. "Байолоджикъл летърс", позовавайки се на резултатите от австрийско изследване. До този извод са стигнали специалисти от университета на Виена въз основа на тестове с 14 дресирани кучета от породата бордър коли.

В рамките на експеримента животните са наблюдавали компютърна анимация на триизмерни топки, движещи се на екран. През по-голямата част от времето топките се движат според законите на физиката, но на моменти ги нарушават.

По време на тестовете учените са наблюдавали движенията на очите на кучетата. Когато виртуалните топки са започвали да се движат сами, без да бъдат избутвани от друга топка, животните са се заглеждали в тях по-продължително, а зениците им са се разширявали - признак на недоумение и изненада.

"Това е отправната точка за ученето. Имате очаквания относно заобикалящата среда и наблюдавате модели в поведението на физически обекти. Когато се случва нещо неочаквано, обръщате внимание на това и се опитвате да разберете какво става", обясняват специалистите.
Бебетата над шест месеца и шимпанзетата показват абсолютно същата реакция, отбелязват учените.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?