Следвайте ни

Учени бият тревога: Нещо страшно става със земното магнитно поле

viber icon

Магнитното поле на Земята се променя на всеки няколкостотин хиляди години. Това означава, че магнетичният север става магнетичен юг и обратното. Ново изследване на британски учени, в партньорство с колеги от Калифорния, обаче открива, че тази промяна вероятно се случва до 10 пъти по-бързо, отколкото предполагахме досега.

Това е особено голяма новина за учените, които изучават как промяната на магнитното поле засяга живота на Земята, как планетата ни е еволюирала с течение на времето и как бихме могли да предскажем по-точно следващата подобна промяна.

Минали палеомагнетични изследвания показват, че магнитното поле може да промени своята посока с до 1 градус на година, но според нови данни са възможни движения с до 10 градуса на година.

Проучванията са базирани на детайлни компютърни симулации на външното ядро (изградено от никел и желязо) - на около 2800 км под повърхността на Земята. Именно то контролира нашето магнитно поле.

„Ние имаме много непълни познания за магнитното си поле отпреди 400 години - заяви д-р Крис Дейвис от Университет в Лийдс. - Тези открития биха могли да дадат важна информация за поведението на дълбоката вътрешност на Земята.“

Учените посочват, че по отношение на въздействието върху човешкия живот най-големият риск зависи от това колко осезаем би бил целият този преход при смяна на магнитното поле. Едно от най-големите въздействия обаче ще бъде върху животни, които използват магнитното поле за навигация, като костенурки и птици.

Коментари (1)

Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

11.07.2020 | 23:44

Айдеееее...... Земята загива. Тулупите да се прибират от митингите, чв вече нищо няма значение

Отговори
6 22

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?