Следвайте ни

Учени бият тревога: Черно море загива!

viber icon

Масивният разцвет на морска слуз, която убива подводния живот на Мраморно море, може да доведе до края на Черно море, предупреди експерт от комисията за изследване на климата към турския парламент по повод световният ден на околната среда 5 юни. 


Всяка година от 1972 г. ООН отбелязва този ден с цел повишаване на осведомеността и предприемане на действия за опазване на околната среда по целия свят.


„Черно море е най-голямия безкислороден воднен басейн в света. Ако Мраморно море умре, тогава Черно море загива заедно с него“, каза пред членовете на комисията Гюлша Дениз Аталар, член на борда на Асоциацията за политика и изследване на климата.


Тази морска слузеста субстанция е лепкаво вещество, което се развива на повърхността на водата поради прекомерното разпространение на микроскопични растения, наречено фитопланктон. Причинява се от натрупването на азот, фосфор и въглерод в промишлените и селскостопанските отпадъчни води. С времето то потъва и покрива обширни райони по дъното на морето, като "задушава" живота там. 


Говорейки за река Дунав в брифинга си, Аталар каза: „Реката пренася всички замърсявания от страните от Западните Балкани към Черно море. Мраморно море се храни и дава кислород на Черно море от подземното течение през Босфора. Но поради слузта Мраморно море не може да направи това".


Министърът на околната среда на Турция заяви: "В момента работим по спешни мерки, които да бъдат предприети както в краткосрочен, така и в дългосрочен план по отношение на проблема", каза Мурат Курум.


Той допълни, „причината за формирането на морската слуз е повишаването на температурата на морската вода, замърсяването в морето и намаляването на нивото на водата с последиците от изменението на климата и намаляването на подвижността на водата”.


Той подчерта, че се предвижда увеличаване на броя и качеството на пречиствателните станции в региона.


Замърсяването се разследва и от учени на изследователски кораб от Техническия университет в Анкара (ODTÜ).


Корабът Билим-2 събира данни от 100 станции, включително проливите Босфор и Дарданели, и Мраморно море като част от „Проект за интегрирана система за моделиране на мраморно море“, който се провежда от 2017 г. от министерството на околната среда. 


Директорът на Института по морски науки Баръш Салихоглу каза пред Анадолската агенция, че ODTÜ наблюдават непрекъснато намаляване на нивото на кислород в Мраморно море. Причина за повишената поява на слуз в Мраморно море е изменението на климата и прекомерният риболов.


Салихоглу каза, че в момента „на всякъде в Мраморно море има много слуз. Има сериозни сигнали за здравето на екосистемата. Това можем да го разрешим в дългосрочен план с определени стъпки. Ще са необходими поне шест до седем години, за да се види подобрение, ако се вземат предпазни мерки веднага".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Майнислав Филибарски

Майнислав Филибарски

05.06.2021 | 16:35

Да му мислят онези разните "гларуси" и "чайки"! Във Филибето слуз няма :)

Отговори
1 0
Дааааао

Дааааао

05.06.2021 | 14:37

Правилно почтаха от 3-то трябваше да минат и през 6-то.... Тука е "елита".!!!!

Отговори
0 1
Дааааао

Дааааао

05.06.2021 | 14:36

А защо чак сега??

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?