Учен от Белия дом в шпионска афера

52-годишният Стюарт Дейвид Нозет бил вербуван от агент на ФБР

Американски учен, работил за Пентагона, НАСА, министерството на енергетиката и за Белия дом, е бил задържан по обвинения в шпионаж. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на официално съобщение на министерството на правосъдието на САЩ. Според информацията арестуваният е 52-годишният Стюарт Дейвид Нозет. Той е обвинен в опит да предаде класифицирана информация на човек, който се представял за служител на израелското разузнаване. В нито един от документите, съдържащи повдигнатите обвинения, обаче не се твърди, че правителството на Израел или друго лице или институция, действащи от негово име, са нарушили на американски закони, посочва АП.

Човекът, представил се на Нозет като член на израелското разузнаване, всъщност бил служител на ФБР, посочва Франс прес. Заради характера на работата си Нозет имал достъп до строго секретна информация, в това число и за ядрения арсенал на Щатите. Нозет бил арестуван в понеделник и ще бъде изправен пред федерален съд във Вашингтон, отбелязва още АФП.

Стюарт Нозет, който е доктор по астрономия в престижния Масачузетски технологичен институт, е работил в Белия дом през 1989 и 1990 година, после в министерството на енергетиката до 1999 година. Там той имал достъп до строго секретни документи, отнасящи се до ядрени оръжия. Между 2000 и 2006 година Нозет участвал в множество споразумения за развитие на високи технологии за американското правителство. Като цяло между 1989 и 2006 година той е имал достъп до строго секретни информации и редовно работел с документи, свързани с отбраната на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?