Следвайте ни

Учен: Антарктида крие историята на Земята

viber icon

Учен, специализиран в арктическите изследвания, каза, че изследванията върху Антарктида са хвърлили светлина върху глобалните климатични промени, както и върху историята на Земята .

Бурджу Йозсьой, член на Факултета по морски изследвания на Техническия университет в Истанбул и председател на Института за арктически изследвания  (TÜBİTAK Marmara Research Center), провежда изследвания върху морския лед на белия континент.

По повод Международния ден на жените и момичетата в науката, отбелязван от ООН на 11 февруари, Йозсьой разказа за своите изследвания на полюса.

След като е била в Антарктида шест пъти и е поела ръководството в четирите научни експедиции , организирани от Турция на континента, тя е наградена от Турската академия на науките за нейните арктически изследвания.

Подчертавайки, че полюсите са регионите, в които може да се наблюдава изменението на климата, Йозсьой каза, че там присъстват много елементи, които обясняват климата, което прави проучванията върху тези региони важни.

Тя каза, че информация, свързана с преди милиони години, се крие в леда с дебелина 4000 метра в Антарктида.

„Взимате проба от 3000 метра по-долу и ви отвежда 800 000 години назад във времето. В нея е скрит споменът за миналото на Земята; формации, геоложки и атмосферни структури. "

„Най-голямата дупка в озоновия слой е в Антарктида. На земя с площ от 14 милиона квадратни километра живеят само 1000 учени. Полярните региони са ценни в климатично, икономическо и научно отношение “, добави тя.

Йозсьой също отбеляза, че броят на жените в областта на науката е по-малък от мъжете.

„Ето защо трябва да бъдем по-мотивирани. Призовавам нашите млади момичета да спрат да си казват „Не мога да го направя, не мога да бъда учен“, а по-скоро изследвайте, усъвършенствайте се, задавайте въпроси и се свързвайте с учени “, каза тя.

„Трябва да хвърлим светлина върху света. Искам младежта ни да бъде мотивирана и младите момичета да разпитват и да се свързват с нас, учените. Ако имат модели за подражание, не се съмнявам, че те ще бъдат в по-добри позиции от нас “.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?