49

Убива не земетресението, а некачественото строителство

Турция се нуждае от жива сила, полеви болници и полеви кухни. Това заяви посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. 60 000 души работят на терен. 3000 са чуждите екипи. 24 съборени сгради и над 100 загинали има до момента в турския град Адана.

"Не убива земетресението, а некачественото строителство. Доброволците се състезават с времето. От първите 72 часа много намалява шансът за откриване на оцелели живи хора. Вече се обръща тенденцията да се изваждат по-скоро такива, които са загубили живота си. Не трябва да се строи точно върху сеизмична зона. Ако се строи в подобни райони, точни изисквания трябва да се спазват, а те едва ли са били спазвани на този етап, като гледаме как 50-годишни сгради са компрометирани, но издържат, а 3-годишни рухват като вафли", заяви журналистът Мехмед Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че затрудненията произтичат от няколко фактора – невключването на армията в спасителните операции, забранените НПО на доброволци, липсата на свободни площи, където хората да се събират, монопол от страна на АФАТ и проблемите със строителството.

"Тези райони са били отдавна проучени и прогнозирани, че в крайна сметка се очакват такива земетресения", добави Юмер пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да благодаря на България за помощите и за грижата към нашия народ. Сега в град Адана сме по-спокойни, обаче има много евакуирани сгради, има много опасности, хората не могат да влязат в жилищата си, навън в палатки живеят. Целият квартал е евакуиран. Много хора са в колите, в спортните зали, в джамиите, страхуват се да влязат. Всеки ден се събарят нови апартаменти", каза Ибрахим Йълмаз от Дружеството на балканските турци.

Той отбеляза, че настроението на хората е много лошо, всички се страхуват, а учените споделят, че земетресенията ще продължават. "Всяка минута стават вторични трусове, но в Адана не се усещат всичките", допълни Йълмаз.

"В България много помощи се събират. Някои отделни превозни средства да се натоварят само за болниците, да има вътре здравни консумативи, детски храни, бутилки, пелени и направо да идват пред болниците. Много помощи идват, обаче докато се намери, минават 1-2 дена, не са полезни. Няма толкова хора, които да разпределят каквото има в превозните средства", категоричен бе Йълмаз.

"Един учен прогнозираше, че през следващите 10 години развитието на Турция ще бъде забавено с няколко пункта. Този регион не е най-индустриалният, сърцето на турската икономика не е там. Турция трябва да задели много значителни средства. Международна помощ ще има, обаче Турция сама трябва да се изправя на крака, а безспорно това ще забави темповете на развитие", коментира още Юмер.

Според него случилото се трябва да помогне на турския народ да промени манталитета и отношението си към самия живот в собствената му страна.

Най-голямото предизвикателство е откриването на живи хората под руините, защото битката с времето е всяка секунда, минусовите температури усложняват ситуацията.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?