44

Убиха мексикански журналист в южната част на страната

Мексикански журналисти снощи организираха бдение и протест, след като ден преди това един от колегите им беше убит в южния щат Морелос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Те поискаха прозрачно разследване на случая и изразиха гнева си от опасностите, пред които са изправени служителите на медиите в Мексико, което е една от най-смъртоносните страни в света за журналисти.

Десетки души се включиха в демонстрацията във връзка с убийството на Роберто Фигероа, който отразяваше местната политика и си спечели популярност в социалните мрежи чрез сатирични видеоклипове. След като изчезва в петък сутринта, той бе открит мъртъв в автомобил в родния си град Хуицилак в щата Морелос, където насилието е подхранвано от търговията с наркотици.

Той е първият журналист, убит тази година в Мексико, който е най-опасната страна за журналисти в Западното полукълбо и е с най-голям брой изчезнали журналисти в света, по информация от Комитета за защита на журналистите - организация за наблюдение на свободата на печата.

Мексиканската прокуратура обеща сериозно разследване, а правителството на щата Морелос остро осъди убийството.

Според активисти обаче повсеместната корупция и безнаказаност в страната отдавна са заплаха за репортерите и колегите на Фигероа, носещи плакати с надписи "Разследване сега!" и скандиращи пред правителствените учреждения в Морелос, заявиха, че губят търпение към властите.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?