Следвайте ни

Тв водеща стана хит в мрежата! СНИМКИ

По този начин говорителката обърнала вниманието на обществото върху много сериозен проблем

viber icon

Наскоро в ефира на британския телевизионен канал зрителите забелязаха странен надпис на ръката на водеща. И макар на пръв поглед това може да изглежда като резултат от невниманието на гримьора, работата се е оказала доста по-сериозна.  

Журналистката Виктория Дербишир стана истинска звезда след ефира на 6 април. 


Докато жената чела изпратените до редакцията въпроси, в кадър попаднала ръката ѝ, на която с писалка бил написан някакъв номер.  

Оказало се, че това не е обикновена бележка, която журналистката е забравила да изтрие преди снимките. За разгадаването на реалния смисъл на цифрите помогнало съобщение в Туитър, публикувано от самата водеща малко преди излизането в ефир. 

На ръката на Виктория бил изписан номерът на телефона на британската гореща линия за жертви на домашно насилие.  

"През изминалата седмица броят на обажданията и онлайн-запитванията за помощ, постъпили на Националната гореща линия по проблемите с домашното насилие, са се увеличили с 25%.

По време на карантината също ежедневно се увеличаваше броят на хората, посетили електронната страница на горещата линия, последно тази цифра е нараснала със 150%. Телефонът на доверието е достъпен 24/7", написа тя.  


След знаковия ефир жената стана за британците истинска героиня. 

Последователите в социалните мрежи не спират да изразяват своето възхищение от журналистката и ѝ благодариха за приноса ѝ в борбата срещу насилието. 

Някои дори я определиха като национално богатство, други са на мнение, че тя е звезда.  


От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ от горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора.

За някои самоизолацията е досадна, дори скучна. Те не могат да излизат с приятели, да се разхождат в парка или да отидат на кино. Но за други самоизолацията е много по-опасна. Тя може да означава болка, страх, дори борба на живот и смърт. За тези, които са жертва на домашно насилие, самоизолацията може да се превърне в истински кошмар.

 

„За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно”, заяви адвокат Надя Русинова.

„Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени да се обаждат в ситуация, в която са под контрол и нямат собствено пространство”, обясни Надежда Стойчева, директор на фондация „Асоциация Анимус”. 

По данни на Алианса за защита от насилие обажданията на горещия телефон стават все повече и повече с всеки изминал ден от извънредното положение. Сигнали подават жени и мъже, попаднали във връзка, в която се упражнява домашно насилие. Деца пък стават свидетели на насилие у дома. От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция.

„Децата докладват повече за насилие върху майките си или пък за сериозни конфликти”, обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ на горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

„В някои малки населени места няма никакви социални услуги, където възрастните хора могат да потърсят помощ. Големият въпрос е, че когато едно дете, човекът, когото ти си възпитал, те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка”, коментира Стойчева. 

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца през март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тях дошли след обявяването на извънредното положение.

Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че техният брой е 80 - най-високият регистриран от стартирането на горещата линия.

„Във връзка с препоръките на СЗО, където има проведено изследване в Китай се забелязва и се дават такива препоръки, за това, че по време на изолация и стрес, се вдига насилието върху жени. Поради което се дават специални указания и правителствата да вземат под внимание това”, обясни Надежда Стойчева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?