49

Турското разузнаване осуети иранска атака срещу бивш израелски посланик в Истанбул

Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) и местната полиция са осуетили множество опити на Иран да отвекат и убият израелци в Истанбул, включително бивш израелски посланик и съпругата му, съобщи турският ежедневник Хюриет в четвъртък.

Твърди се, че иранските агенти са се готвели да отвличат и атакуват израелски дипломати и туристически групи в Истанбул, като стрелците са били под прикритие в града. Няколко заподозрени, включително „местни сътрудници“, бяха задържани при съвместна операция, проведена от МИТ и полицията в хотел ДъСол и три отделни жилища под наем в квартал Бейоглу на 17 юни.

Членове на иранската разузнавателна служба и Корпуса на гвардейците на ислямската революция са били под прикритие като студенти, бизнесмени и туристи.

Израелската разузнавателна агенция Мосад евакуира евентуално застрашени израелски граждани обратно в Израел с частен самолет.

Междувременно иранската държавна телевизия съобщи в четвъртък, че Иран е уволнил шефа на разузнавателната служба IRGC Хосеин Таеб, обяви Ройтерс.

Иран обеща да си отмъсти на Израел след поредица от смъртни случаи на ирански учени и офицери на IRGC в страната, за които обвинява еврейската държава.

Израел предупреди своите граждани да се въздържат от пътувания в Турция, заради съществуващ риск от нови атаки от ирански агенти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?