49
Следвайте ни

Турското кафе все още е Кралят на юг от България

viber icon

Младото поколение разшири разнообразието от консумация на кафе в Турция, предпочитайки да пие филтрирани кафета или еспресо, но турското кафе все още е най-консумираното в страната, съобщава в. Милийет.


„След т. нар. Поколение Y имаме поколение Z в Турция, но турското кафе все още е кралят“, пише вестника, базирайки се на мнението на специалисти.
 
Според Осман Серим, заместник-председател на Турската асоциация за култура и изследвания на кафето (TKKAD), средната консумация на кафе в Турция, страна, известна традиционно като „нация пиеща предимно чай“, е достигнала килограм на човек.


„Консумацията на турско кафе е около 70 или 75 процента. Останалото са кафета, приготвени по чужди методи “, каза той.


Алп Пъдък, заместник-генерален мениджър на "Курукахведжи Мехмет Ефенди", най-предпочитаната местна марка кафе, също посочи привързаността към турското кафе.


„Има увеличение на консумацията на филтрирано кафе или еспресо, но в сравнение с турското кафе процентът е много нисък“, каза той.


„Младото поколение започна да пие разтворимо или филтрирано кафе. Но в крайна сметка знаем, че те също са любители на турското кафе “, добави той.


Ключовите играчи в сектора нарекоха турската група за пиене на кафе „традиционалисти“.


„Поколенията на Y и Z се наслаждават на разнообразието от кафе, консумирано в страната, но повечето, дори и младите, предпочитат предимно турско кафе“, казва Ахмет Киреччибашъ, мениджър продажби на друга марка кафе.


Причината е, че „турското кафе е предпочитано дори в отдалечените части на страната“.


Киреччибашъ оценява процента на консумация на турско кафе като 85 процента, с около 10 процента повече от Серим.


Според проучване на популярна турска верига кафенета "Светът на кафето" (Kahve Dünyası), 71% от консумираното кафе на фона на пандемията е турско кафе. Филтърното кафе е на второ място с 29 процента.


„Около 59 процента от любителите на кафе предпочитат да добавят аромат към кафето си. 51 процента от тази група обичат да имат ванилия, 49 процента предпочитат аромат на лешник “, показа проучването, проведено за 1 октомври, Световния ден на кафето.


Според официалните данни около 3 милиарда чаши кафе се пият ежедневно по целия свят.


Поради изменението на климата в Бразилия и ниската реколта, цената на кафето скочи със 70 % в сравнение с миналата година.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?