49

Турското гражданство срещу имот удари 400 000 долара

Правителството на Турция официално увеличи минималната сума, която чужденците трябва да инвестират в имот, за да отговарят на изискванията за експресно гражданство, до 400 000 долара.

Решението беше публикувано в Официален вестник през нощта в четвъртък. Законовата промяна ще влезе в сила след един месец.

До сега прага за получаване на гражданство беше 250 000 долара. 

Кабинетът на Турция реши да увеличи тази сума преди месец след драстичния скок в цените на новите и съществуващите жилища, съобщиха тогава местни медии.

Много турци вече не могат да си позволят да закупят къща или апартамент, след като цените скочиха с почти 100 процента годишно. Строителите повишиха цените за нови жилища, след като разходите за суровини скочиха, отчасти поради спада на стойността на лирата.  

Чужденците също могат да кандидатстват за гражданство, като инвестират най-малко 500 000 долара в държавни ценни книжа на Турция. Правителството промени регламента, за да включи разпоредби за инвестиране на чуждестранни финансови средства в турски лири. Минималният период на инвестиция е три години.

Миналата година лирата загуби 44 процента от стойността си спрямо долара. Тя изгуби още 14 процента през 2022 г. 

Последната седмица обезценяването на лирата отново се активира.

Днес турската валута за първи път от месеци надмина прага от 16 лири, а долара се търгува при 15,44 лири.

Според БНБ, днес един лев се разменя за 8.18 лири, една лира е 12.21 ст. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?